30. mart 2024 12:47

Počela letnja sezona voza Nostalgija na Šarganskoj osmici

Izvor: TANJUG

podeli vest

Počela letnja sezona voza Nostalgija na Šarganskoj osmici

Foto: Tanjug video

MOKRA GORA - Muzejski voz Nostalgija, koji saobraća jedinstvenom prugom uskog koloseka Šarganskom osmicim, od Mokre Gore do Šargan vitasa, danas je zvanično otvorio letnju sezonu.

"Šarganska osmica je biser naše ponude i pored voza Soko je najpopularniji proizvod među našim putnicima, ali ima i mnogo širi značaj za turističku ponudu Zlatiborskog okruga. O popularnosti ove pruge govori podatak da se za proteklih 20 godina njom provozalo više od milion ljudi", rekao je v.d. generalnog direktora Srbijavoza Ivan Bulajić.

On je naveo i da će parna lokomotiva ove godine biti poslata na remont.

"Od iduće sezone ćemo vratiti parnu vuču i upotpuniti ponudu koju pružamo našim putnicima", najavio je Bulajić.

Tokom prošle godine vozom Nostalgija se prevezlo 75.000 putnika.

"Dešavanja u Evropi uticala su na smanjen broj gostiju iz inostranstva, ali možemo da se pohvalimo da su naši gosti bili iz svih zemalja sveta. Nadamo se uspešnoj sezoni i da stignemo rezultat iz 2019. godine kada nam je bila najposećenija godina, tada smo prevezli više od 90.000 putnika", rekao je šef Sekcije za saobraćajno-komercijalne poslove Srbijavoza Užice Željko Špijunović.

U letnjoj sezoni voz Nostalgija saobraćaće dva puta dnevno - u 10.30 i 13.30 časova iz Mokre Gore, a u junu, julu i septembru biće tri polaska, ali i dodatni polasci ukoliko to zahteva potražnja.

Kapacitet voza je 150 putnika, cena karte je 1.200 dinara za odrasle, 600 za decu od šest do 14 godina, a vožnja je bespalatna za mlađe od šest godina.

Prvog dana letnje sezone, Srbija voz i Udruženje železničara Zlatiborskog okruga "Kap po kap" organizovali su i akciju dobrovoljnog davanja krvi u mokrogorskoj ambulanti.