31. mart 2024 09:16

Nadbiskup Nemet: Odnosi Srbije i Vatikana najbolji od uspostavljanja diplomatskih odnosa

Izvor: TANJUG

podeli vest

Nadbiskup Nemet: Odnosi Srbije i Vatikana najbolji od uspostavljanja diplomatskih odnosa

Foto: TANJUG/SAVA RADOVANOVIĆ

BEOGRAD - Beogradski nadbiskup Ladislav Nemet ocenio je da su odnosi Srbije i Vatikana trenutno najbolji od uspostavljanja diplomatskih odnosa i naveo da je to što Vatikan ne priznaje Kosovo važna stvar u trenutnoj situaciji odnosa.

"U odnosu između Srbije i Svete stolice ja vidim diktaturu razuma i razumskog ponašanja. Siguran sam da taj odnos može biti još bolji", rekao je Nemet u intervjuu za današnju Politiku.

Odgovarajući na pitanje da li kada kaže da bi odnos mogao biti bolji misli na posetu pape Srbiji, Nemet je rekao da od toga ne zavisi dobar odnos, ali da bi dolazak pape mnogo značio za sve ljude i vernike katolike.

"Ja mogu da nastupam u ime mojih vernika, ništa drugo. Niti u ime Republike Srbije, niti u ime Svete stolice. Prošlog juna razgovarao sam sa njegovom svetošću patrijarhom Porfirijem i rekao sam mu da pozivam papu na stogodišnjicu Beogradske nadbiskupije, u sklopu praznovanja i slavlja. Razgovarao sam i sa predsednikom Vučićem, njemu sam isto to rekao. Bio sam u Vatikanu i pozvao sam papu prvo usmeno, posle i pismeno da dođe u Srbiju", rekao je Nemet.

Naveo je da mu je papa rekao da bi jako rado došao.

"Prošle godine, kada se vraćao iz Lisabona, rekao je da bi posetio i Kosovo. Kada sam pitao papu gde će prvo, u Zagreb ili Beograd, on je rekao da bi posetio i Beograd i Prištinu, to je njegov plan", kaže Nemet.

Naveo je da je ovih dana dobio odgovor iz Vatikana da zbog zdravstvenog stanja pape Franje ne smeju da obećaju nikakve posete.

Nemet je rekao da su predsednik Srbije Aleksandar Vučić i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić apsolutno otvoreni po tom pitanju.

"Sledeće nedelje biću u Rimu i razgovaraću sa odgovornima u Vatikanu o tome. Tako da ćemo sigurno imati posetu visokog zvaničnika Vatikana, ako zdravstveno stanje pape Franje to ne bude dozvoljavalo", rekao je Nemet.

Na pitanje da li misli na državnog sekretara Vatikana, kardinala Pjetra Parolina, Nemet je odgovorio potvrdno i podsetio da je Parolini 2018. boravio u Beogradu i da će verovatno on doći u septembru na centralnu proslavu Beogradske nadbiskupije u ime pape, koji zbog zdravlja manje putuje.

Na pitanje da li je o dolasku pape razgovarao sa srpskim patrijarhom Porfirijem, Nemet kaže da mu je patrijarh prošlog leta odgovorio da će SPC razmatriti to pitanje.