1. april 2024 13:59

Svetski dan autizma obeležen u Kolarčevoj zadužbini, prisustvovala Tamara Vučić

Izvor: TANJUG

podeli vest

Svetski dan autizma obeležen u Kolarčevoj zadužbini, prisustvovala Tamara Vučić

Foto: TANJUG/NEMANJA JOVANOVIĆ

BEOGRAD - Ministarstvo za brigu o porodici i demografiju, pod pokroviteljstvom supruge predsednika Republike Srbije Tamare Vučić, organizovalo je danas, povodom obeležavanja Međunarodnog dana autizma, prikazivanje filma "U drugačijem tonalitetu" u zadužbini Ilije Kolarca u Beogradu.

Međunarodni dan autizma obeležava se svakog 2. aprila. Procenjuje se da u Evro­pi tre­nut­no ži­vi oko se­dam mi­li­o­na oso­ba ko­je ima­ju ne­ki od po­re­me­ća­ja autistič­nog spek­tra.

U našoj zemlji, pri­ja­vlji­va­nje u Re­gi­star de­ce sa smet­nja­ma u raz­vo­ju počelo je sredinom 2022. godine. Za prvih godinu dana evi­den­ti­ra­no je 895 dece sa autizmom.

Supruga predsednika Srbije Tamara Vučić navela je da je shvatila da je to širok spektar ljudi, od onih potpuno funkcionalnih, koji sve mogu sami, koji su vrlo samostalni, natprosečno inteligentni, beskrajno talentovani, pa do onih koji žive u nekom svom svetu, skrivenom i tajnom, koji ne žele da podele sa nama.

"Osobe sa autizmom jesu drugačije, ali kao što smo svi mi drugačiji, tako se i oni međusobno razlikuju. I na nama je kao društvu i zajednici da obezbedimo prostor u kom će oni moći da tu svoju različitost iskažu, da prepoznaju i realizuju sve svoje talente", istakla je Vučić.

Ministarka za brigu o porodici i demografiju Darija Kisić rekla je okupljenoj deci da je plava boja njihova boja i da ona simbolizuje vedro nebo, lepo raspoloženje, radost i vedrinu.

"Družeći se sa vama, sa osobama koje imaju neke simptome iz spektra autizma i sa vašim porodicama, shvatila sam koliko ste ne samo posebni, nego koliko ste bolji od nas drugih koji imaju ponašanja i načine funkcionisanja koje ima većina ljudi. Vi ne znate za zlo, vi vidite samo dobro u ljudima. I upravo je to ono što treba da naučimo od vas i vaših porodica", rekla je Kisić.

Film "U drugačijem tonalitetu" je dugometražni dokumentarni film koji istražuje prihvatanje osoba iz spektra autizma.

Priča prati novinarku koja ima autističnog sina i njenu potragu za shvatanjem kako će se društvo ponašati prema njenom sinu kada ona više ne bude tu.

Projekciji filma je prisustvovala i ministarka kulture Maja Gojković.