2. april 2024 15:04

Davorin Radosavljević: Postaje moguće da rak zaista bude hronična bolest

Izvor: TANJUG

podeli vest

Davorin Radosavljević: Postaje moguće da rak zaista bude hronična bolest

Foto: Tanjug video

BEOGRAD - Primena pojedine najnovije terapije za obolele od karcinoma počela je na Institutu za onkologiju i radiologiju Srbije (IORS), a očekuje se da do 15. maja stignu i svi ostali inovativni lekovi odobreni od strane Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje (RFZO), a kojih ima više od 15, rekao je danas direktor Klinike za medikalnu onkologiju IORS Davorin Radosavljević.

U Institutu za onkologiju i radiologiju Srbije leče se pacijenti iz cele zemlje, a Radosavljević ukazuje na to da godišnje dijagnozu maligne bolesti u Srbiji dobije više od 40.000 pacijenata.

"RFZO je odobrio najveći paket inovativnih terapija za onkološke pacijente do sada, a oni će stići najkasnije do 15. maja i u skladu sa time će početi njihova primena. Ovo je najveća dopuna i promena na bolje na listi lekova RFZO-a koju ja poznajem, a poznajem dosta dugo tu celu priču i moram da kažem da smo i mi sami iznenađeni koliko novina je na listi i to za velike tumore koje mi ovde lečimo", istakao je Radosavljević.

Prema njegovim rečima novim, najsavremenijim terapijama obuhvaćeni su, između ostalih, karcinom dojke, karcinom pluća, melanom, tumor jetre, debelog creva, multipli mijelom, tumori kostiju.

"Preko 15 novih lekova ušlo je na listu, a te lekove će dobiti veliki broj pacijenata, a mi se nadamo da će ih dobijati i dugo, jer to i jeste cilj. Pretpostavlja se da onkoloških pacijenata trenutno ima više od 100.000 na lečenju. Institut za onkologiju i radiologiju je centralna republička ustanova i mi dajemo sve inovativne terapije koje su na listi, jer RFZO našu ustanovu označi kao prvu na spisku i mi imamo najširi opseg vrsta tumora koje lečimo", pojašnjava Radosavljević.

Prema njegovim rečima, značaj inovativnih terapija ogleda se pre svega u tome što su proširene indikacije ko i kada može da ih primi.

"Danas sam čuo da je jedna moja pacijentkinja ušla u desetu godinu uzimanja biološke terapije za metastatski karcinom pluća. To je pozitivni ekstrem kome težimo. Inovativne terapije daju mogućnost da se ranije počne sa lečenjem. Kod raka dojke sada se ide i na imunološku terapiju i pre i posle operacije, kao i za metastatsku bolest. Melanom je, takođe, obuhvaćen sa proširenim indikacijama, pluća su dobila i ciljanu terapiju za posle operacije", ističe.

Naglašava važnost toga da se daje nada pacijentima da će rak putem novih lekova postati hronična bolest, ne smrtonosna.

"Raduje nas to pomeranje ka svetu, jer to lečenje u najranijem stadijumu je praksa u svetu, a sada dolazi i u našu zemlju. Postaje moguće da rak zaista bude hronična bolest", poručio je Radosavljević.

Ipak, ukazuje na to da se i pored inovativnih terapija ne može dovoljno naglasiti značaj koji ima skrining, zajedno sa lečenjem, jer, kako objašnjava inovativni lekovi najbolje deluju u ranijim stadijumima bolesti.

"Pojedini pacijenti nisu u prilici da dobiju inovativne terapije, jer ne ispunjavaju uslove. To znači da se bolest otkrije u podmukloj fazi. Skrining je upravo tu da to spreči - što se bolest ranije otkrije, tumor će nužno postati manji, a stadijumi bolesti niže. Svedočimo kretanju onkologije nabolje i to u dva pravca - rano otkrivanje putem skrininga i što kasnije lečenje inovativnim terapijama", zaključio je Radosavljević.