4. april 2024 14:30

Projekat čuvanja sudske dokumentacije: Prošle godine obrađeno 42 miliona strana

Izvor: TANJUG

podeli vest

Projekat čuvanja sudske dokumentacije: Prošle godine obrađeno 42 miliona strana

Foto: TANJUG/MINISTARSTVO PRAVDE/ZORAN NIKOLIĆ

BEOGRAD - Ministarka pravde Maja Popović obišla je danas drugu fazu Projekta pohranjivanja, zaštite i sigurnog odlaganja dokumentacije Ministarstva pravde i pravosudnih organa, saopštilo je resorno ministarstvo.

Arhivski depo pravosudnih organa u Beogradu, koji se nalazi na Vilinim vodama, opremljen je najsavremenijim skening centrom, koji služi za potrebe sređivanja i digitalizacije arhive sudskih predmeta Prvog, Drugog i Trećeg osnovnog suda u Beogradu, kao i Višeg suda u Beogradu, ističe se u saopštenju.

Kako se navodi, realizacijom ovog projekta unapređeni su tehnički kapaciteti, efikasnost pohranjivanja i čuvanja arhive sudova.

U toku prethodne godine obrađene su, odnosno klasifikovane i skenirane 84 hiljade registratora sa oko 42 miliona strana.

Ministarka je rekla da će Vlada Republike Srbije nastaviti da kontinuirano ulaže u unapređenje rada pravosudnih organa i stvaranje što boljih uslova za efikasno obavljanje poslova iz njihove nadležnosti.

Ministarstvo podseća da je sistem za elektronsko arhiviranje dokumentacije omogućio efikasno upravljanje arhivskom građom i dokumentarnim materijalom, koji nastaju u radu pravosudnih organa, njenu potpunu zaštitu, kao i stavljanje na uvid pod strogo kontrolisanim i bezbednim uslovima svim internim i eksternim korisnicima, u skladu sa postojećim zakonima i standardima.