5. april 2024 11:46

Tintor: Osumnjičenima za ubistvo Danke Ilić preti doživotni zatvor

Izvor: TANJUG

podeli vest

Tintor: Osumnjičenima za ubistvo Danke Ilić preti doživotni zatvor

Foto: Tanjug video

BEOGRAD - Advokat Jugoslav Tintor izjavio je danas da dvojici osumnjičenih za ubistvo dvogodišnje Danke Ilić iz Bora preti doživotni zatvor s obzirom na to da su oni optuženi za teško ubistvo.

On je za Tanjug rekao da to što su dvojica osumnjičenih uradili sa telom devojčice nakon što su je udarili kolima, ih dovodi iz situacije gde im je bilo zaprećeno dve do 12 godina zatvora u poziciju da su danas optuženi za teško ubistvo, za šta je zaprećen doživotni zatvor.

"Sama ideja da bez ikakve savesti ideš za tim da ukloniš telo po svaku cenu kako bi izbegao bilo kakvu odgovornost je nešto što je za potpunu osudu. Ono što je interesatno je da je i taj drugi, suvozač, koji praktično nije bio ni na koji način inicijalno ugrožen, sebe uvukao u jedan niz radnji koji je meni potpuno neobjašnjiv", naveo je advokat.

Tintor kaže da je tokom istrage za Dankon Ilić uvek postojala mogućnost da se slučaj završi tragično i dodao da je dobro što je policija tokom 10 dana potrage preduzela veliki broj radnji kako bi se rasvetlio ovaj zločin i došlo do epiloga.

Ono što karakteriše ovaj slučaj, ističe advokat, je činjenica da ova dva počinioca imaju normalnu životnu situaciju, da su se radeći svoj posao zadesili u automobilu, udarili dete, i tada oni, umesto da sačekaju policiju, pozovu Hitnu pomoć, preduzimaju radnje koje su neshvatljive normalnom čoveku.

"Ja ovakav slučaj ne pamtim baš zbog toga što ovo nije učinio neko ko je psihopata, ko je išao za tim da otme dete, unapred planirao kako da ga liši života i ukloni telo, ovo je jedna situacija koja se dešava u normalnom životu i može da se desi svakome, ali ono što je usledilo nakon same nezgode ja ne pamtim da je do sada bilo. Postoje slučajevi, i nisu retki, da počinilac pobegne vozilom sa mesta nezgode", objasnio je on.

Tintor napominje da je za potpuno rasvetljavanje ovog krivičnog dela kapitalna stvar da telo bude pronađeno kako bi veštaci sudske medicine uradili obdukciju, istakavši da je neobična činjenica da još nije pronađeno, jer se tvrdi da su njih dvojica u potpunosti priznali izvršenje dela.

"Ako su u potpunosti priznali izvršenje dela, sasvim je prirodno i logično i da kažu policiji na kojem mestu telo mogu pronaći", ocenio je advokat.

Komentarišući reakciju građana koji su nakon saznanja da je devojčica ubijena i šta su osumnjičeni uradili s telom tražili uvođenje smrtne kazne, Tintor je rekao da on lično nije zagovornik smrtne kazne, iako smatra da, kada bi se sada sproveo referendum u Srbiji, većina građana bi se izjasnila za uvođenje smrtne kazne, što bi nas, dodaje on, udaljilo od ervopskih integracija.

"Postoje i neki drugi razlozi zašto se to ne želi učiniti, ali svakako da postoje zločini za koje je po nekom našem prirodnom rezonovanju, kada se nekome na monstruozan način oduzme život, svakako smrtna kazna opravdana. Ovde bi posebna opravdanost smrtne kazne bila ukoliko su tačne vesti u novinama da je dete davalo znakove života nakon što su ga udarili vozilom i da ga je jedan od ova dva lica davljenjem usmrtio", izjavio je Tintor.