5. april 2024 15:28

U Novom Sadu obeleženi Dani autizma pod sloganom "Kišobran za sve"

Izvor: TANJUG

podeli vest

U Novom Sadu obeleženi Dani autizma pod sloganom "Kišobran za sve"

Foto: TANJUG/GRAD NOVI SAD/ VLADIMIR ZUBAC

NOVI SAD - Gradonačelnik Novog Sada Milan Đurić prisustvovao je danas sa saradnicima na Trgu slobode uličnoj akciji "Vežbaj sa mnom pod kišobranom za sve", koja se sprovodi u okviru tradicionalne manifestacije Dani autizma u Novom Sadu pod sloganom "Kišobran za sve".

Manifestaciju je organizovala organizacija Dnevni boravak za osobe sa autizmom Škole za osnovno i srednje obrazovanje "Milan Petrović" sa domom učenika, navedeno je u saopštenju Grada Novog Sada.

Đurić je rekao da želi da ukaže na autizam kao pojavu i osvesti društvo, ali i da svedoči onome što deca i odrasli sa autizmom stvaraju i upozna se bliže sa njihovim mogućnostima i afinitetima.

"Ovog puta, u fokusu manifestacije je promovisanje aktivnog života osoba sa autizmom, gde oni uz pomoć svojih nastavnika, realizuju fizičke vežbe i plesne aktivnosti. Da bi deca sa autizmom razvila svoj puni potencijal potrebno im je razumevanje i pomoć vršnjaka i okoline, odnosno zajednice, a mi smo tu da ih podržimo", istakao je Đurić.

Kako je naveo, Grad Novi Sad preko Gradske uprave za socijalnu i dečju zaštitu ulaže značajna sredstva i poklanja veliku pažnju programima i potrebama Škole sa osnovno i srednje obrazovanje sa domom učenika "Milan Petrović".

"Za ovu godinu izdvojili smo više od 880 miliona dinara za tu školu, odnosno za funkcionisanje Dnevnog boravka, personalnu asistenciju, lične pratioce, prevoz, učenje na daljinu, stanovanje uz podršku, pomoć u kući, radnu terapiju, rehabilitaciju i drugo. Uz to, putem Gradske uprave za obrazovanje izdvajamo preko 80 miliona dinara, a narednih godina ćemo težiti ka tome da za ovu školu izdvajamo još veća sredstva", rekao je Đurić.

Deca sa autizmom su, uz pomoć svojih nastavnika, izvodila vežbe ravnoteže i koordinacije pokreta, a potom i plesala uz muziku na Trgu slobode.

Direktorka Škole za osnovno i srednje obrazovanje "Milan Petrović" Violeta Strahinjević zahvalila je Gradu Novom Sadu i gradonačelniku na velikoj podršci i istakla da je ova godina posebno značajna za njih, jer se u Školi obeležavaju dva velika jubileja, a to su 20 godina te manifestacije i 25 godina rada sa osobama sa autizmom.

"Ove godine obeležavamo četvrt veka od organizovanog rada sa osobama sa autizmom od ranog uzrasta do odraslog doba u okviru naše škole. Cilj ove manifestacije, ali i svih programa, jeste da zajedno jačamo samopouzdanje i samopoštovanje mladih ljudi sa autizmom i da oni budu što aktivniji članovi zajednice", izjavila je Strahinjević.

Kako je navela, video zapisi vežbi sa ulične akcije, biće distribuirani novosadskim školama uz propratni tekst o Svetskom danu osoba sa autizmom, sa inicijativom da nastavnici pročitaju tekst svojim učenicima i izvedu vežbe.