5. april 2024 20:00

Veliko interesovanje za upis u srednje stručne škole

Izvor: TANJUG

podeli vest

Veliko interesovanje za upis u srednje stručne škole

Foto: Shutterstock.com/LStockStudio, ilustracija

BEOGRAD - Interesovanje za upis u srednje stručne škole je izuzetno veliko kod malih maturanata, a naročito su popularne elektrotehničke škole i Vazduhoplovna akademija, saopštio je danas Forum srednjih stručnih škola.

Forum navodi da su u Elektrotehničkoj školi Nikola Tesla u Beogradu traženi smerovi elektrotehničar informacionih tehnologija i administrator računarskih mreža, dok je u novosadskoj elektrotehničkoj školi Mihajlo Pupin popularan i smer elektrotehničar računara.

Izuzetno interesovanje kod malih maturanata izazvala je i Vazduhoplovna akademija, naročito za smer tehničara vazdušnog saobraćaja, imajući u vidu da je nakon završene Vazduhoplovne akademije posao sa dobrim uslovima rada i platom zagarantovan, ističe se u saopštenju Foruma.

Veliko interesovanje vlada i za medicinske škole, kako u Beogradu, tako i u drugim gradovima.

U Medicinskoj školi u Novom Pazaru za upis na smer medicinski tehničar, prošle godine bilo neophodno sakupiti preko 90 poena, dok je u Kragujevcu za isti smer poslednji upisani imao preko 88 poena.

Tradicionalno su traženi i ugostiteljski, ekonomski i pravni profili, navode iz Foruma i dodaju da je posebno popularan bio smer kulinarski tehničar.

Kako kažu iz Foruma, poslednjih godina raste interesovanje i za ekonomske škole, posebno za smerove ekonomski tehničar i finansijsko-računovodstveni tehničar.

Po interesovanju malih maturanata ne zaostaju ni pravno-poslovne škole u Srbiji gde je za upis prošle godine bilo neophodno sakupiti blizu 80 poena.

U saopštenju se navodi i da osmaci rado upisuju gimnazije.

U Beogradu, prema zvaničnim podacima, najviše osmaka želi da upiše Treću beogradsku, i to prirodno-matematički smer.

Poslednji učenik koji je upisao ovaj smer prošle godine, ostvario je čak 95,65 bodova.

Opšti smer popularan je u Desetoj beogradskoj gimnaziji i za njega je prošle godine bilo potrebno 91,55 bodova.

U gimnaziji Jovan Jovanović Zmaj u Novom Sadu za prirodno-matematički smer bilo je potrebno minimum 96,38 poena.

Iz foruma tvrde da se poslednjih godina pokazuje da veliko interesovanje kod malih maturanata izazivaju trogodišnji zanati poput frizera, masera, mesara i drugih.

Kako kažu, srednje stručno obrazovanje daje deci osposobljavanje za rad odmah po završetku školovanja, ali i mogućnost za nastavak stručnog obrazovanja.