9. april 2024 13:29

Maja Mačužić Puzić: Profesionalna administracija temelj za funkcionisanje države

Izvor: TANJUG

podeli vest

Maja Mačužić Puzić: Profesionalna administracija temelj za funkcionisanje države

Foto: MDULS/Sofija Stanković

BEOGRAD - Državni sekretar u Ministarstvu državne uprave i lokalne samouprave Maja Mačužić Puzić izjavila je danas da je profesionalna administracija temelj funkcionisanja države, a uprava Republike Srbije kontinuirano radi na privlačenju i zadržavanju kvalitetnih i kompetentnih kadrova, sposobnih da odgovore promenama i trendovima ubrzane digitalizacije, ali i potrebama građana i privrede.

Ona je navela da izazovi sa kojima se poslednjih nekoliko godina suočavaju javne uprave svih zemalja zahtevaju veliko angažovanje ljudskih i finansijskih resursa, kao i odgovorno upravljanje i efikasno reagovanje.

„Profesionalna javna administracija je temelj za funkcionisanje države, zbog čega je Vlada Republike Srbije već nekoliko godina opredeljena da kroz reformu državno-službeničkog sistema modernizuje proces upravljanja ljudskim resursima i unapredi kvalitet i kompetencije svojih zaposlenih i kadrovsko planiranje", poručila je Mačužić Puzić na Prvoj međunarodnoj konferenciji o upravljanju ljudskim resursima u javnoj upravi pod nazivom „Inovativne strategije za privlačenje talenata, unapređenje razvoja i kreiranje inspirativnog radnog okruženja“, na kojoj se obratila u ime ministra Aleksandra Martinovića.

Kako je istakla, jačanje jedinica za upravljanje ljudskim resursima, unapređenje analitičkih kapaciteta i promocija javne uprave kao poželjnog poslodavca će i u budućnosti biti ideja vodilja za dalje reformske procese, sa krajnjim ciljem stvaranja odgovorne, efikasne i transparentne javne uprave u službi građana, navodi se u saopštenju MDULS-a.

Ona je dodala da je Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave u proteklih pet godina integrisalo okvir kompetencija u sve oblasti upravljanja ljudskim resursima na državnom nivou i da se trenutno radi na analizi primene ovog okvira, koja treba da usmeri pravce njegovog daljeg razvoja.

„Poslednje dve godine u primenu okvira kompetencija aktivno uključujemo i lokalni nivo uprave, jer je jačanje kapaciteta lokalnih samouprava od izuzetnog značaja i ostaće jedan od osnovnih prioriteta Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave“, naglasila je Mačužić Puzić.

Dvodnevnu međunarodnu konferenciju organizuje Služba za upravljanje kadrovima (SUK) Vlade Republike Srbije, uz podršku Hans Zajdel fondacije, sa ciljem razmene iskustava i znanja između predstavnika organa iz zemalja regiona i Evrope.