9. april 2024 15:26

Pacijent iz Srbije u Budimpešti zahvaljujući RFZO dobio nova pluća

Izvor: TANJUG

podeli vest

Pacijent iz Srbije u Budimpešti zahvaljujući RFZO dobio nova pluća

Foto: Shutterstock.com/ Labutin.Art, ilustracija

BEOGRAD - Muškarcu iz Srbije uspešno su transplantirana pluća u bolnici u Budimpešti o trošku Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje.

Nakon zahvata koji je trajao 10 sati taj pacijent star 41 godinu se, kako je saopšteno iz RFZO, uspešno oporavlja na Institutu za onkologiju u glavnom gradu Mađarske.

"Jedini spas za pacijenta bio je novi organ, a zahvaljujući podršci i zajedničkom angažovanju Srpske pravoslavne crkve, Ambasade Srbije u Mađarskoj, Uprave za retke bolesti, kao i dobrim odnosima državnog vrha Srbije i Mađarske, Nacionalni institut za onkologiju iz Budimpešte prihvatio je na lečenje državljanina Srbije starog 41 godinu", naveli su iz RFZO.

Drugi centri u Evropi sa kojima je RFZO kontaktirao, odbili su da prime pacijenta zbog toga što Srbija nema organe za razmenu.

"Složena priprema zahtevala je i odlazak na edukaciju jednog pulmologa iz naše zemlje kako bi mogao da prati dalji oporavak pacijenta po otpustu iz bolnice", navode iz Republičkog fonda i dodaju da su pokirli sve troškove lečenja i sanitetskog prevoza.