11. april 2024 15:13

Beograd dobija Palatu nauke koja će imati i najnapredniji planetarijum u Evropi

Izvor: TANJUG

podeli vest

Beograd dobija Palatu nauke koja će imati i najnapredniji planetarijum u Evropi

Foto: Tanjug/video

BEOGRAD - Beograd će u cilju popularizacije i približavanja nauke široj javnosti dobiti "Palatu nauke", vrednu 25 miliona evra, a čije će brojne izložbe i eksponati, među kojima će biti i jedinstveni, najnapredniji planetarijum i najveći interaktivni globus u Evropi, već od decembra, posetioce uvoditi u 22. vek.

Projekat "Palata nauke", smešten u izuzetno vrednom zdanju izgrađenom 1924. godine, na uglu Kneza Miloša i Kralja Milana, najveći je poduhvat zadužbinarstva u novijoj srpskoj istoriji, a po ideji Miodraga Kostića zamišljen kao centar za istraživanje i popularizaciju nauke.

Prema rečima upravitelja Zadužbine Miodraga Kostića - Nemanje Đorđevića, fokus im je bio i na podsticanju radoznalosti kod dece i mladih, upravo zato što je znanje najveća vrednost koja svakog pojedinca i društvo u celini vodi napred.

Želja im je, kako je dodao, bila da u preseku zgrade mapiraju najvažnije civilizacijske tekovine kao što su čovek, sunčani sistem, tehnologija i svemir.

"U prizemlju 'Palate nauke' bavićemo se čovekom, ali ne samo čovekom, nego i odnosom čoveka i tehnologije, odnosom čoveka i robota. Insistiraćemo na savremenim naučnicima, ali i na istorijski važnim naučnicima srpskog porekla koji će nas uvoditi u svaku od ovih priča", kazao je on i dodao da će u prizemlju "vodič" biti rodonačalnik komunikacija Mihajlo Pupin.

Kako kaže, na prvom spratu postavke će se baviti zemljom i prirodom, na drugom tehnologijom, a na poslednjem svemirom.

"O svakom sadržaju u 'Palati nauke' veoma smo vodili računa da odgovara konceptu i potrebama savremenog obrazovanja ... I zato nam je bilo važno da svaki od više od 30 eksponata, bude edukativan, interaktivan i zabavan", rekao je Đorđević.

"Želimo da u 'Palati nauke' postoji prostor kako za najmlađe od pet do sedam godina, tako i posebno odeljenje za studente, za one koji žele da se bave naučno-istraživačkim radom", kazao je Đorđević i dodao da će na vrhu biti i naučni kafić u kojem će robot posetioce služiti kafom.

Takođe, tu će, kako je dodao, biti i dečji naučni kutak - DNK u kojem će se najmlađima na najjedostavniji način približiti ceo koncept od čoveka do svemira.

U prizemlju, kako kaže, počinju prve edukativne izložbe, tu će biti brojni eksponati,

"Ako imamo robota, moći ćete da igrate neku društvenu igru sa njim, igru kroz koju možemo da učimo algoritamski način razmisljanja. Ljudsku percepciju ćemo predstaviti kroz zvučne i vizuelne talase", rekao je Đorđević i dodao da će posetioci na taj način moći da vide i zašto postoje različite percepcije.

U "Palati nauke", koja treba da bude i centar izvrsnosti, postojaće najveći globus u Evropi - on će prikazivati u realnom vremenu šta se dešava na planeti.

"Bićete u jedinstvenoj prilici da vidite kako zemlja izgleda iz svemira, kako izgleda zemljotres ako se u tom trenutku negde desi, ili podigne uragan, kao i brojne druge zapise u skladu sa naučnim fenomenima, poput potpunog pomračenja sunca", rekao je on.

Naš globus će se pretvoriti u površinu Meseca, kada za nekoliko godina neki novi tim bude sletao na Mesec, kazao je Đorđević.

"Palata nauke" će, kako je dodao, imati planetarijum - jedinstveni tehnološki najnapredniji u ovom delu Evrope, u njemu će se posmatrati ne samo astronomski fenomeni već i filmovi za sve koji žele da urone u nove naučne mogućnosti.

"Nudićemo i živa iskustva - prostor za virtuelnu realnost, imaćemo 'escape room', koji će biti smešten u trezoru banke koja je nekada bila u toj zgradi", rekao je Đorđević i podsetio da je zgrada sagađena za Jadransko - Podunavsku banku, o čijoj moći i ugledu u svetu svedoče reprezentativnost i monumentalnost zdanja.

Jedna od važnih stvari, kako je dodao i ta što će i osobe koje imaju problem sa kretanjem ili komunikacijom imati mogućnost da se kreću u tom virtualnom svetu.

MK grupa se, kako je rečeno, potrudila da prostor opremi na najvišem mogućem savremenom nivou sa potencijalom da se pruži podloga mladima da realizuju svoje ideje, da sprovode svoja istraživanja i da ta istraživanja primene u privredi.

U tom cilju "Palata nauke" će biti i njihov dom.

U "Palati nauke", na 5.500 kvadrata biće i 19 istraživačkih centara ETF, rekao je Đorđević i dodao da će njeni sadržaji pomerati i granice u oblasti elektrotehnike, računarstva i softverskog inženjerstva.

Unutar tog centra nalaziće se prostor za stalnu i gostujuće izložbene postavke koje će posetiocima pružati jedinstvena naučna iskustva.

„Podrška nauci i obrazovanju bili su motiv predsedniku i osnivaču MK Group, Miodragu Kostiću, da kroz svoju zadužbinu pokloni 25 miliona evra za Palatu nauke i ostavi trajnu vrednost sadašnjim i budućim generacijama, verujući da je znanje najveća vrednost i ono što društvo vodi napred. Ovaj prostor će omogućiti mladim naučnicima da rade u vrhunskim uslovima i pomeraju granice u naučnim istraživanjima, ali će takođe otvoriti svoja vrata svima u misiji da približava naučna otkrića i njihovu primenu u svakodnevnom životu“, izjavila je Aleksandra Stojanović, članica Upravnog odbora Zadužbine Miodraga Kostića.