15. april 2024 16:15

UNICEF: Inkluzivni pristup obrazovanju - korak ka pravednijem društvu

Izvor: TANJUG

podeli vest

UNICEF: Inkluzivni pristup obrazovanju - korak ka pravednijem društvu

Foto: Shutterstock.com/ricochet64, ilustracija

ALEKSINAC - Predstavnici UNICEF-a, Ministarstva prosvete, grada Aleksinca i EU u Srbiji poručili su danas u Aleksincu da je učenje moguće samo kada sva deca uče zajedno, kao i da je važnost inkluzivnog pristupa obrazovanju ključnog koraka ka izgradnji pravednog, otvorenog i demokratskog društva.

Ministarka prosvete Slavica Đukić Dejanović rekla je, na događaju u biotehnološkoj školi "Šumavac" koji je deo projekta "Učimo svi zajedno" Ministarstva prosvete i UNICEF-a, da je obrazovni sistem Srbije otvoren i podsticajan za svu decu.

"Učenicima sa smetnjama u razvoju i invaliditetom omogućeno je da se obrazuju po individualnom obrazovnom planu koji podrazumeva prilagođavanje procesa nastave svakom detetu, u redovnim školama, kao i školama za učenike sa smetnjama u razvoju", istakla je ministarka Đukić Dejanović, saopštila je Kancelarija UNICEF-a u Srbiji.

Dodala je da je broj učenika koji pohađa redovne škole četiri puta već od broja učenika u specijalnim školama i da projekat "Učimo svi zajedno" pomaže da se uspostave dodatni mehanizmi podrške koji uključuju različite profesionalce, usluge, institucije, pristupe i načine rada.

Direktorka UNICEF-a u Srbiji Dejana Kostadinova istakla je da inkluzivno obrazovanje uvažava sposobnosti i potencijale svakog deteta, pružajući dodatnu podršku svakom detetu kojem je to potrebno.

"Inkluzivno obrazovanje je osnovno ljudsko pravo svakog deteta, bez obzira na njeno ili njegovo poreklo. Obrazovni sistem u Srbiji je napravio značajne korake na putu inkluzivnog obrazovanja. Sada treba da nastavimo da zajedno radimo na tome da osiguramo da svako dete u svakoj školi širom Srbije bude uključeno i uči zajedno sa svojim vršnjacima“, istakla je Kostadinova.

Ambasador EU u Srbiji istakao je da inkluzivno obrazovanje nije samo osnovno pravo svakog deteta, već i ulaganje u budućnost društva.

Dodao je da inluzivno obrazovanje omogućuje svakom detetu da razvije razumevanje i poštovanje prema različitostima, ali i da sutra napreduje na tržištu rada i vodi dostojanstven i produktivan život, dodaje se u saopštenju.

"Inkluzivno obrazovanje jednostavno predstavlja poštovanje osnovnih ljudska prava, kao i prihvatanje i podsticanje različitosti. Prepoznajući ulogu obrazovanja u izgradnji afirmativnih stavova prema različitostima, EU je kreirala Evropski prostor obrazovanja (European Education Area) - skup smernica i preporuka o kreiranju prilika za svu decu i proširivanju obrazovanja kroz predstavljanje različitih perspektiva i ideja učenicima. Stoga je prirodno što smo mi, kao najveći partner Republike Srbije u modernizaciji obrazovnog sistema, udružili snage sa Ministarstvom prosvete i UNICEF-om u Srbiji kako bismo realizovali projekat "Učimo zajedno" vredan 4,8 miliona evra", rekao je Žiofre.

Predsednik opštine Aleksinac Dalibor Radičević rekao je da opština podržava socijalno-emocionalno učenje i inkluzivno obrazovanje, jer veruje da svako dete zaslužuje jednake mogućnosti da uči i napreduje.

Dodao je da u osnovnim školama na teritoriji opštine radi sedam pedagoških asistenata, i jedan u Predškolskoj ustanovi „Lane“, kao i da se njihov rad finansira iz sredstava lokalne samouprave.

"Takođe, opština sufinansira 50 odsto troškova prevoza za učenike srednjih škola. Od 2022. godine dodeljujemo stipendije učenicima i studentima koji potiču iz porodica koje su primaoci socijalnih davanja, kao i učenicima i studentima sa invaliditetom", rekao je predsednik opštine Aleksinac Dalibor Radičević.

Dodao je i da je ove godine formirano i intersektorsko telo za inkluzivno obrazovanje koje čine predstavnici više institucija, kako bi se doprinelo inkluzivnom obrazovanju.

Na događaju su predstavljeni i "Inkluzivni bukva", knjiga koja slavi različitosti i jedinstvo, kao i logotip inkluzivnog obrazovanja "Učimo svi zajedno", dodaje se u saopštenju UNICEF-a.