16. april 2024 14:58

Skulptura "Vratimo vrapce u Beograd" postavljena u Savski park

Izvor: TANJUG

podeli vest

Skulptura "Vratimo vrapce u Beograd" postavljena u Savski park

Foto: BW

BEOGRAD - Trodelna skulptura "Vratimo vrapce u Beograd", autora Andrije Matića i Nikole Kneževića, nedavno je postavljena u Savski park, saopštio je danas Belgrejd voterfront (Belhgrade Waterfront).

Matić i Knežević na ovaj način nastoje da skrenu pažnju da su "vrapci oduvek bili simbol" Beograda, ali da se njihov cvrkut sve ređe čuje u parkovima i na ulicama, istaknuto je u saopštenju.

"Želeli smo da izradom skulptura podignemo svest o važnosti očuvanja ovih dragocenih ptičica, a njihovim smeštanjem u novu zelenu oazu grada da ih ’dozovemo’ da nam se vrate", naveli su umentici.

Iz Belgrejd voterfronta su saopštili da "desna obala Save postaje velika umetnička galerija na otvorenom", pošto se u drugom delu Savskog parka nalazi instalacija "Ulična svetla".

Kako je navedeno, njen centralni deo čini grupa od 27 svetlosnih sfera, raspoređenih tako da formiraju oblik srca, čime autorka Ivana Jelić želi da oda počast bogatom arhitektonskom nasleđu starog Beograda.

"Inspiracija je bila prepoznatljiva 'vintidž' forma beogradskih uličnih svetiljki s kraja 19. veka koja je preobražena savremenim 'tvistom'. Jarke boje unose novi život u njihov starinski šarm, spajajući prošlost i sadašnjost", rekla je Jelić.

Skulptura "Srce Beograda" umetnice Jelene Stepanov u šoping centru "Galerija" "predstavlja omiljeni kutak za fografisanje", podsetili su iz Belgrejd voterfronta.

"Srce ima isto značenje u svim kulturama, ono je najpopularniji i najomiljeniji univerzalni znak. Htela sam simbolično da pokažem da je srce Beograda veliko, sjajno i crveno, uz poveznicu sa Licidarskim srcem, koje se daje kao znak iskrene ljubavi", navela je Stepanov.

Kako je navedeno, u "Galeriji" su i viseće umetničke instalacije poput "Talasa", "Lipe" i "Leptira", a uskoro će biti postavljena i skulptura "Cvetovi ramonde" autora Mladena Đurovića, kao simboličan podsetnik na slavne trenutke Prvog svetskog rata.

Na Sava promenadi su i skulpture "Ris" i "Siluete", simbolično postavljene ispod mosta Gazela "kao mesta spajanja i susreta ljudi", podsetio je Belgrejd voterfront.