17. april 2024 17:43

Tamara Vučić dodelila priznanja "Naj žena Blic Žena"

Izvor: TANJUG

podeli vest

Tamara Vučić dodelila priznanja "Naj žena Blic Žena"

Foto: TANJUG/VLADIMIR ŠPORČIĆ

BEOGRAD - Magazin "Blic žena" organizovao je danas u Zvezdara teatru manifestaciju "Naj žene Blic žene 2023", na kojoj su uručena priznanja ženama o kojima su pisali, a koje su svojim malim, a velikim delima obeležile godinu za nama.

Specijalna nagrada uručena je ženama - majkama dece sa retkim bolestima, Snežani Janošević, Mileni Petković i Mariji Vasilić Mitrović, kojima su priznanja uručile supruga predsednika Srbije Tamara Vučić i direktorka Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje Sanja Radojević Škodrić.

Tamara Vučić je tom prilikom izjavila da je ova nagrada značajna iz više razloga, kao namera da se dobitnicama pruži poštovanje za sve što rade, ali i kao podsetnik za svakoga od nas - koliko je važno prihvatanje i razumevanje i koliko opasnosti leži u strahu i neznanju.

"Ja sam najponosnija na činjenicu da mi danas u Srbiji o retkim bolestima ne ćutimo. Danas u Srbiji o retkim bolestima govorimo i danas se u Srbiji o retkim bolestima mnogo više zna", poručila je ona.

Navela je da je ova manifestacija od izuzetnog značaja, zato što, kako kaže, izdvaja i nagrađuje najbolje među ženama i daje medijski prostor njihovim pričama.

"Zato što njihove priče, iskustva i životni putevi mogu da inspirišu i motivišu mnoge. Upravo je u tome snaga ove manifestacije i rekla bih snaga svakog od nas pojedinačno", zaključila je Tamara Vučić.

U izjavi za medije, ona je rekla da za nju "Naj ženu" predstavlja svaka žena koja svoju energiju koristi na konstruktivan i pozitivan način, kroz ljubav i kroz dobru namere.

Gospođa Vučić je rekla da je bitno govoriti na temu prava žena, ali i postupcima stavljati do znanja šta znači uloga žene u društvu.

Govoreći o tome šta treba reći majkama kada saznaju da im dete boluje od retke bolesti, istakla je da treba biti posebno empatičan u tom trenutku i dati im nadu, jer danas, kako kaže, medicina napreduje i svakog dana postoji sve više inovativnih terapija i lekova.

"Naša zemlja u tom smislu zaista prati korak, iako to nije nimalo lako", rekla je ona, navevši kao primer da najskuplji lekovi mogu koštati i do 3,2 miliona evra, koliko košta najnoviji lek za hemofiliju.

Dodala je da Srbija ima sveobuhvatni pristup retkim bolestima, što podrazumeva uvođenje inovativnih terapija, lekova, obaveznih neonatalnih skrininga...

Sanja Radojević Škodrić je poručila dobitnicama priznanja da su najsnažnije, najborbenije, najposvećenije i najnesebičnije žene.

"Bolest deteta je nešto najteže što može da zadesi svakoga od nas, a bolest vaše dece je zaista specifičn. Zahvaljujući našoj borbi od 2012. godine, nadam se da smo tu specifičnost smanjili i da smo borbu olakšali", rekla je Radojević Škodrić.

Podsetila je da je na inicijativu predsednika Aleksandra Vučića izdvojen budžet za retke bolesti, koji je od 2012. do 2023. godine, kako je navela, uvećan 55 puta.

Zahvaljujući tome, dodaje ona, sada se leči 713 dece, od 39 različitih retkih bolesti.

Podsetila da je Srbija među retkim zemljama koja koristi u lečenju sva tri leka koja postoje za spinalnu mišićnu atrofiju, od kojih je zolgensma jedan od najskupljih na svetu.

Radojević Škodrić je istakla da je napravljen značajan pomak u lečenju jedne od najčešćih retkih bolesti, cistične fibroze, navevši da su dve trećine dece koja boluju od te bolesti trenutno u procesu lečenja.

Navela je da je, zahvaljujući podršci Tamari Vučić, poslednjih godina napravljen ogroman pomak u lečenju retkih bolesti i istakla da je država svesna novih izazova u lečenju ovih bolesti i da je spremna za njih.

Dobitnice priznanja su se zahvalile Tamari Vučić i Sanji Radojević Škodrić na podršci u lečenju dece sa retkim bolestima.

Specijalnu nagradu za borbu protiv nasilja nad ženama dobile su Hajrija Ramadani, Mirjana Marković, Jelena Cvetković i Staša Ivković, koje su pobedile različite vidove nasilja - partnersko, digitalno, psihičko...

Treća specijalna nagrada uručena je ženama koje su "pobedile gene" odnosno pobedile bolesti koje su dobile zbog porodične anamneze, među kojima su i Jasmina Stojanović i njena tetka Živka Marjanović, koje su pobedile rak dojke.

Jednu od nagrada "Naj žena" dobila je žena koja je kao dete ostavljena u Dom za nezbrinutu decu u Zvečanskoj, a sada je profesorka srpskog jezika i književnica, Aleksandra Mihajlović, kojoj je nagradu uručila Vesna Dedić.

Nagradu "Naj žena", za novi početak dobila je vulkanizerka Jovanka Miljković, koja je počela da se bavi tim poslom nakon smrti muža.

Za svoj doprinos borbi za mentalno zdravlje, nagradu je dobila egzistencijalna psihoterapeutkinja Sara Kuburić.

Priznanje je dobila i žena koja je ostvarila san da obiđe ceo svet, Branka Babić Karajica, kojoj je nagradu uručila urednica "Blic žene" Sandra Subotin.

Jedno od priznanje je uručeno Maji Merdović, koja je proglašena za najbolju nastavnicu u Srbiji prošle godine.

Priznanje se uručuje ženama koje pomeraju granice i koje su ostavile najveći utisak prošle godine, a ove godine se dodeljuje 17. put po redu i do sada je nagrađeno 160 žena.

Manifestaciju je pratio muzički nastup naše poznate pevačice Lene Kovačević, kao i gudačkog sastava Habanero.