19. april 2024 16:45

Članovi porodica traže odmrzavanje rešavanja pitanja nestalih na KiM

Izvor: TANJUG

podeli vest

Članovi porodica traže odmrzavanje rešavanja pitanja nestalih na KiM

Foto: Shutterstock.com/Milan Adzic, ilustracija

PRIŠTINA - Predstavnici udruženja članova porodica nestalih Srba i Albanaca na KiM uputili su danas apel svima od kojih zavisi rešavanje pitanja nestalih da pomognu u rasvetljavanju njihove sudbine.

Gordana Đikanović iz Udruženja porodica nestalih "Kosovski stradalnici" sa sedištem u Beogradu izjavila je da je nedopustivo to da radna grupa Beograd - Priština tri godine nije zasedala, što, kako je navela, znači da tri godine nije identifikovano nijedno lice sa liste nestalih.

Ona je rekla da je krajnje vreme da se svi oni od kojih rešavanje pitanja nestalih zavisi "uzmu u pamet".

"Tu smo da još jednom pošaljemo apel, da molimo, da tražimo, da zahtevamo da se uzmu u pamet svi oni od kojih pitanje nestalih zavisi", rekla je Đikanović na skupu u Prištini povodom dana nestalih na Kosovu i Metohiji, koji se obeležava 27. aprila.

Pozvala je da se odmrzne proces rasvetljavanja sudbine nestalih koji stoji već tri godine i da se taj proces učini aktuelnim.

Istakla je da porodice nestalih politika ne interesuje, ali da bez politike problem nestalih ne može da se reši.

Bajram Ćerkinaj iz Resursnog centra za nestala lica izjavio je da je cilj današnjeg sastanka da se pošalje apel Beogradu i Prištini da ispune ono što su obećali.

"Želimo da ovo pitanje bude na dnevnom redu u Briselu... Nemamo nikakve informacije i sa tugom patimo, 25 godina nemamo nikakve informacije o svojim najmilijima. Nas ne interesuje politika, želimo istinu", rekao je Ćerkinaj.