19. april 2024 17:26

Princ Filip: Istorijska odluka - tri generacije Karađorđevića živeće na istom mestu

Izvor: TANJUG

podeli vest

Princ Filip: Istorijska odluka - tri generacije Karađorđevića živeće na istom mestu

Foto: Kabinet NJ.K V. Princa-Naslednika Filipa

BEOGRAD - Princ Filip Karađorđević ocenio je danas kao istorijski važnu odluku njegovog oca princa Aleksandra Karadorđevića da zgradu Slamnate kuće u Dvorskom kompleksu na Dedinju isključivo koriste on i njegova braća Petar i Aleksandar sa porodicama, čime su se, kako je naglasio, stekli uslovi da prvi put u istoriji kraljevskog doma, na jednom mestu žive tri generacije Karađorđevića.

"Moj otac je odlukom omogućio da mi, njegovi sinovi, živimo u Dvorskom kompleksu koji je kupljen i sagrađen od ličnih sredstava našeg pradede kralja Aleksandra I i prababe kraljice Marije. Time su se stekli uslovi da u ovom domu prvi put u istoriji, na jednom mestu žive tri generacije Karađorđevića, jer je moj otac, prvi starešina Kraljevskog doma u istoriji Srbije koji je dočekao unuke", saopšteno je iz kabineta princa Filipa.

On je izrazio zadovoljstvo zbog odluka oca i dodao da se raduje njihovom zajedničkom radu na napretku i razvoju Kraljevskog doma, na opštu korist srpskog naroda i srpske države.

U saopštenju se podseća na skorašnje krštenje princeze Marije u crkvi Svetog Andreja Prvozvanog u dvorskom kompleksu na Dedinju ali i na činjenicu da je Krunski savet juče obavestio javnost da su Savetodavna tela usvojila zapisnik sa sastanka održanog u februaru u kojem je konstatovana promena u liniji nasleđivanja kraljevske porodice Srbije i da su Krunski savet i Krunsko veće primili k znanju da je nakon voljne abdikacije princa Petra, njegov brat Filip "nesporni princ naslednik".

Dodao je da je njegov otac, koji je kao naslednik srpske krune rođen u izgnanstvu i kao beba proglašen državnim neprijateljem Jugoslavije, postigao istorijski važne stvari kako za kraljevski dom Srbije tako i za našu Otadzbinu - omogućio je rehabilitaciju i povratak članova Kraljevske porodice u Srbiju nakon višedecenijskog izgnanstva.

"Moj otac je omogućio vraćanje posmrtnih ostataka članova Kraljevske porodice sahranjenih u izgnanstvu i obezbedio im državnu sahranu u porodičnom mauzoleju Crkve Svetog Đorđa na Oplencu, čime je ispunio zavet najvoljenijeg srpskog kralja, Petra I Karađorđevića", naveo je on.