23. april 2024 15:01

Pokrajinski sekretar uručio ugovore o finansiranju naučnih projekata manjina

Izvor: TANJUG

podeli vest

Pokrajinski sekretar uručio ugovore o finansiranju naučnih projekata manjina

Foto: TANJUG/VLADA AP VOJVODINE/ ANDREJ PAP

NOVI SAD - Pokrajinski sekretar za visoko obrazovanje i naučnoistraživačku delatnost Zoran Milošević uručio je danas ugovore predstavnicima visokoobrazovnih institucija koje su dobile sredstva na osnovu dva javna konkursa - za finansiranje naučnoistraživačkih i razvojno-istraživačkih projekata nacionalnih manjina/zajednica i za finansiranje projekata koji se bave istraživačko-umetničkim stvaralaštvom u oblasti umetnosti u 2024. godini.

Pokrajinska vlada je, preko resornog Sekretarijata, obezbedila 16 miliona dinara za realizaciju 32 projekta, saopšteno je iz Kabineta Pokrajinske vlade.

Sekretar Milošević se ovom prilikom osvrnuo na osmogodišnju tradiciju pomenutih konkursa, i podsetio na to da su 2017. godine izdvojena četiri miliona dinara za finansiranje projekata nacionalnih manjina, odnosno pet miliona za istraživačko-umetničke projekte.

"Kroz naučnoistraživačke i razvojno-istraživačke projekte nacionalnih manjina svedočimo punoj humanizaciji naših života, nijansiranosti i slojevitosti celokupnog društva, harmonizovanog u različitosti. Pobornici ove ideje razumeju da pripadnici nacionalnih manjina čuvaju ne samo svoje zavičajne i etnokulturološke specifičnosti, već i svoja prava na izražavanje u naučnom i umetničkom smislu", rekao je Milošević.

On se osvrnuo i na umetničke projekte i naveo da su nastali kao odgovor na zahteve sa Akademije umetnosti, pripadnika digitalne umetnosti i predstavnika Katedre za arhitekturu i urbanizam na Fakultetu tehničkih nauka, dodaje se u saopštenju.

"Doprinos nauke, a posebno umetnosti, jeste da upravlja humanim ciljevima, da svakog čoveka nagradi. Sreća i dobrobit ogledaju se u razumevanju harmonizacije i pojma lepog, a onaj koji to razume, ima sve šanse da bude dobar čovek", zaključio je sekretar.

Jedan od rukovodilaca za istraživačko-umetničke projekte Marko Lazić sa Fakulteta tehničkih nauka rekao je da se na Katedri za arhitekturu i urbanizam, Katedri za animaciju u inženjerstvo i Katedri za scenski dizajn nalazi grupa ljudi koji se bave umetnošću i da će sada po prvi put biti realizovani ovakvi projekti.

Rukovodilac jednog od naučnoistraživačkih i razvojno-istraživačkih projekata nacionalnih manjina Sabolč Halaši istakao je da resorni Sekretarijat prepoznaje potrebe etničke naučne zajednice u Vojvodini i da finansiranjem ovakvih projekata Pokrajinska vlada doprinosi opštem naučnom napretku, dodaje se u saopštenju.