26. april 2024 15:54

Održan Dan nauke i inovacija u Naučno-tehnološkom parku Novi Sad

Izvor: TANJUG

podeli vest

Održan Dan nauke i inovacija u Naučno-tehnološkom parku Novi Sad

Foto: Shutterstock.com/ra2 studio, ilustracija

NOVI SAD - U okviru projekta "Srbija, zemlja nauke, zemlja inovacija" danas je u Naučno-tehnološkom parku Novi Sad (NTP NS) održan Dan nauke i inovacija na kojem su Fond za inovacionu delatnost, Fond za nauku i Centar za promociju nauke predstavlili najnovije teme iz oblasti nauke i inovacija.

Direktor NTP NS Nebojša Drakulić istakao je da je ta institucija potvrdila svoju ulogu mesta susreta nauke i privrede i posvećenost napretku u oblasti nauke i tehnologije, saopštio je NTP NS.

"Ovakvi događaji su od posebnog značaja jer okupljaju sve ključne aktere i informacije iz ove oblasti, što može da unapredi rad, razvoj i poslovanje naših članica", rekao je Drakulić.

Poseban savetnik ministra za nauku, tehnološki razvoj i inovacije Jovan Milić rekao je da je da je današnji dan prilika da se podsetimo koliko je važno ulagati u nauku i inovacije.

"Projekti poput ovog pokazuju da Srbija ima ogroman potencijal koji moramo koristiti", rekao je Milić.

Pokrajinski sekretar za visoko obrazovanje i naučnoistraživačku delatnost i predsednik Skupštine NTP NS Zoran Milošević istakao je da je posebno važno da Srbija bude vidljiva i prepoznata kada je u pitanju nauka, njen internacionalni segment i snažna veza sa privredom, dodaje se u saopštenju.

Naučni savetnik na Naučnom institutu za prehrambene tehnologije Univerziteta u Novom Sadu Pavle Jovanov predstavio je uspešne priče o projektu PROTOPOWER, finansiranom u okviru Zelenog programa saradnje nauke i privrede.

Posetioci su imali priliku i da postave pitanja i direktno razgovaraju s predstavnicima relevantnih fondova i institucija, što je dodatno obogatilo interakciju i razmenu znanja, dodaje se u saopštenju.

Izložba i demonstracija primera dobre prakse iz oblasti nauke i inovacija u holu NTP NS privukla je veliku pažnju prisutnih, potvrđujući značaj ovakvih manifestacija za promociju naučnih dostignuća i inovacija.