21. maj 2024 22:42

Snažno nevreme zahvatilo Srbiju: U Somboru nastradala žena, u Novom Pazaru proglašena vanredna situacija

Izvor: TANJUG

podeli vest

Snažno nevreme zahvatilo Srbiju: U Somboru nastradala žena, u Novom Pazaru proglašena vanredna situacija

Foto: TANJUG/OMK MUP REPUBLIKE SRBIJE

BEOGRAD - U jakom nevremenu, koje je oko 17 časova zahvatilo Sombor i okolinu, nastradala je ženska osoba, kada je stablo palo na vozilo kojim je upravljala, saopštio je danas ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić. 

Kako je naveo, žena je od zadobijenih povreda preminula na licu mesta, saopšteno je iz MUP-a. 

Dačić je pozvao građane na maksimalan oprez zbog nevremena u Srbiji, na koje upozorava Republički hidrometeorološki zavod.

U Novom Pazaru proglašena vanredna situacija zbog jakog nevremena

Na sednici Štaba za vanredne situacije Novog Pazara proglašena je vanredna situacija na celoj teritoriji tog grada zbog štete nastale tokom jakog nevremena praćenog pljuskovima i krupnim gradom koji su bez prestanka padali satima u tom gradu. 

Pojedini seoski putevi su neprohodni i značajno je porastao vodostaj svih reka koje protiču kroz Novi Pazar. 

Na nekoliko mesta izlile su se reke Raška i Trnavica, a poplavljeno je nekoliko domaćinstava.

Raspoloživa mehanizacija je na terenu, a tokom noći na najkritičnijim lokalcijama dežuraće ekpe Štaba za vanredne situacije.

Biševac: Vanredna situacija proglašena u Novom Pazaru zbog obilnih padavina praćenih gradom

Nakon obilnih padavina praćenih gradom u Novom Pazaru, Štab za vanredne situacije večeras je proglasio vanrednu situaciju na teritoriji tog grada, rekao gradonačelnik Novog Pazara Nihat Biševac.

Biševac je za Tanjug rekao da su povećani vodostaji reka Jošanice, Trnavice i Raške, a da se na par mesta voda izlila.

"Naročito je kritično kod Trnavice, a znamo da je prekinuto mnogo seoskih puteva, prema dojavama meštana", rekao je on.

Dodao je da su angažovane sve mašine, javna komunalna preduzeća, privredni subjekti su na terenu, kako bi sve bilo saniramo i vraćeno u normalno stanje, a večeras će, kako je dodao, dežurne ekipe Štaba za vanredne situacije pratiti situaciju i kretanje vodostaja reka na teritoriji grada.

Pripadnici MUP-a u Novom Pazaru evakuisali tri osobe, u Užicu dve osobe i dvomesečnu bebu

Pripadnici Sektora za vanredne situacije Ministarstva unutrašnjih poslova danas su u Novom Pazaru, gde  je, usled velikih padavina i izlivanja reke Trnavice, na teritoriji grada proglašena vanredna situacija, evakuisali dve osobe iz zaglavljenog vozila, kao i jedno bolesno lice iz pomoćnog objekta u mestu Šavci. 

Vatrogasci-spasioci su na teritoriji Novog Pazara angažovani i na crpljenju vode na 12 lokacija, kao i na pomoći stanovništvu u vidu uklanjanja palih stabala u Novom Sadu, Somboru, Baču i Beočinu, saopšteno je iz MUP-a.

Tokom dana, vatrogasci-spasioci iz Užica evakuisali su dve osobe i dvomesečnu bebu iz poplavljenog automobila na deonici puta Vrela-Ljubanje u Zlatiborskom upravnom okrugu, a jedna žena je stradala kada je usled jakog nevremena drvo palo na automobil u vožnji u Somboru. 

Na intervencijama crpljenja vode, uklanjanja stabala i evakuacije lica angažovano je 64 vatrogasaca-spasilaca sa 28 pumpi. 

Nevreme zahvatilo zapad Srbije, obilna kiša, ponegde i grad

Nevreme koje je u popodnevnim satima zahvatilo područje zapadne Srbije donelo je obilnu kišu, a u pojedinim mestima i grad.

Na teritoriji opštine Požega, prema rečima predsednike te opštine Đorđa Nikitovića, pored obilne kiše, u nekoliko navrata padao je i grad.

''Obilna je kiša padala na teritoriji opštine Požega, a u nekoliko navrata i grad koji je zahvatio nekoliko mesnih zajednica. Došlo je do izlivanja bujičnih potoka i imamo nekoliko ugroženih stambenih objekata”, rekao je Nikitović.

U Ivanjici je grad u dva navrata padao u selu Prilike. gde je naneo veliku štetu voćarskim zasadima.