3. maj 2023 12:50

Darko Trifunović: Nasilje je postalo naša svakodnevnica

Izvor: TANJUG

podeli vest

Darko Trifunović: Nasilje je postalo naša svakodnevnica

Foto: Tanjug TV

BEOGRAD - Direktor Insituta za nacionalnu i međunarodnu bezbenost Darko Trifunović rekao je danas da je nasilje postalo svakodnevica u našim školama i da se u beogradskim dvorištima i u paviljonima u naseljima odvijaju stravični obračuni dece.

Trifunović je za Tanjug to rekao povodom jutrošnje pucnjave u osnovnoj školi Vladislav Ribnikar u kojoj je ubijeno osam učenika i član obezbeđenja, i podsetio na zločin čoveka iz Velike Plane koji je ušao sa automatskom puškom na sred časa, zatim na dojavu o bombi u školi u Loznici.

Kako je rekao, sve to nam nije poslužilo kao alarm.

"Vi mislite da on ima svest o tome šta je uradio, da ima svest o posledici, ja mislim da kada ga bude veštačio sud, moje je mišljenje, da je on igrao video igricu. On nije promašio, kako je došao do oružja, pet okvira je uneo u školu, dečak od 14 godina nije promašio", naglasio je on.

Dodaje da dete od 14 godina može teško da drži oružje i da pištolj pravi trzaj koji se teško kontroliše i da neko ko koristi pištolj mora da bude treniran.

"Treba sačekati istragu, ovo dete nije tek tako našlo pištolj. Imamo potpuno jednu prazninu u ovome. Nemir je unet u škole", istakao je on.

Objašnjava da smo od izmaknute stolice profesorki, došli danas do ovoga i da je to samo početak.

"Vi imate u osnovnu i srednju školu pogledajte kakve grafite, šta se dešava, mi smo jedni koji slikamo određene simbole rata, u EU smo jedini pravdamo očiglednu agresiju, sadržaj nasilja, slobodno se plasira kroz igrice, tik tokove, mi moramo da vodimo računa šta njih inspiriše, motiv da se tako nešto uradi i svest da nema posledica, jednostavno ti niko ne može ništa kad si dete", objašnjava on.