3. maj 2023 13:05

Kriminolog Ivana Stevanović o pucnjavi u školi na Vračaru: Plašim se da ovo nije ni prvi ni poslednji slučaj

Izvor: TANJUG

podeli vest

Kriminolog Ivana Stevanović o pucnjavi u školi na Vračaru: Plašim se da ovo nije ni prvi ni poslednji slučaj

Foto: TANJUG/ZORAN ŽESTIĆ

BEOGRAD - Direktorka Instituta za kriminološka i sociološka istraživanja Ivana Stevanović izjavila je danas da pucnjava u osnovnoj školi Vladislav Ribnikar koja se jutros dogodila, nažalost nije ni prvi i poslednji ovakav slučaj.

Stevanović je za K1 rekla da su slike od jutros svakodnevnica u Sjedinjenim Američkim Državama, dodajući da je u pitanju takozvani efekat "ekspres lonca".

"Plašim se da ovo nije prvi i poslednji slučaj i da ćemo se sa ovim u budućnosti suočavati. Ako su zaista tačni podaci da je dečak godinama bio isključivan iz društva ili na neki način trpeo 'buling', to je lekcija koju ćemo naučiti iz ovoga, da u budućnosti radimo na sistemu vrednosti i onome što nam je zaista bitno", istakla je Stevanović.

Kako je kazala, zapanjila je činjenica da je dečaku takao lako bilo dostupno oružje, kao i način na koji je on došao do njega, ušetao u školu sa pištoljem sa ne znam ni ja koliko metaka i uradio ovo u dvorištu škole i učionicama.

Dodala je da su pre 20,30 godina psotojali slučajevi gde su maloletnici, dobri učenici, činili teška krivična dela o čemu govori ekefat "ekspres lonca", a ta deca su ubijala članove porodice zbog neke zabrane ili loše ocene.

"Ovo je nešto što se nikada nije desilo u Srbiji, ali ne mogu da tvrdim da se neće ponovo dogoditi. Živimo u vremenu koje je potpuno drugačije, nažalost u vremenu savremene tehnologije koje su nam pored dobrih stvari donele i neke jako loše. Naša deca trpe veliki pritisak i od strane vršnjaka i od svojih roditelja, od očekivanja. Kao da su zaboravili da budu drugarice i drugovi", rekla je on.

Prema pisanju medija dečaka koji je pucao vršanjaci su zvali "štreber", na šta je Stevanović rekla da nažalost više nije primat da deca budu drugovi.

"Moramo kao društvo i kao država da se vratimo korak unazad. Radi se o školi koja važi za jednu od elitnih škola u Beogradu. Da li smo dovoljno radili sa tom decom da budu drugovi i drugarice? Ne želim da okrivljujem nikoga u ovom trenutku, ali moramo da postavimo pitanje šta roditelji očekuju od svoje dece" kazala je ona.

Kako je dodala hiljade pokušaja je bilo da se zabrane mobilni telefoni u školama, ali su roditelji bili protiv.