3. maj 2023 14:48

Ružić: Decu roditeljima niko ne može da vrati, od petka trodnevna žalost

Izvor: TANJUG

podeli vest

Ružić: Decu roditeljima niko ne može da vrati, od petka trodnevna žalost

Foto: TANJUG/JADRANKA ILIĆ

BEOGRAD - Ministar prosvete Branko Ružić izrazio je danas najdublje žaljenje povodom najveće tragedije koja je zadesila Srbiju i naš obrazovni sistem.

"Decu roditeljima niko ne može da vrati. Prsten obezbeđenja je postojao, funkcionisao je i video nadzor, bio je prisutan i školski policajac. Hvala zdravstvenim radnicima, molimo boga da pomogne svima", istakao je Ružić.

Od petka trodnevna žalost u Srbiji, nastava danas otkazana

Ministar je saopštio danas da je Vlada Srbije donela odluku o trodnevnoj žalosti na čitavoj teritoriji Srbije, počevši od petka 5. maja i zaključno sa nedeljom 7. maja.

Na konferenciji za medije povodom jutrošnje pucnjave u OŠ "Vladislav Ribnikar", rekao je da je nastava u poslepodnevnoj smeni danas otkazana, kao i da će nastava od sutra otpočinjati minutom ćutanja.

"U ime Ministarstva prosvete Republike Srbije, izražavam najdublje žaljenje povodom najveće tragedije koja je zadesila Srbiju i naš obrazovni sistem u novijoj istoriji", rekao je Ružić.

Nasilje ne nastaje u školama, to je društveni fenomen

Ružić je istakao danas da škole nisu izolovana ostrva, kao i da nasilje ne nastaje u školama, već da je reč o društvenom fenomenu.

"Mi smo, iz tog razloga, oročili rad jedne radne grupe koja je izašla sa devet jasnih predloga u tom smislu. Određeni zakoni oko kojih je javna rasprava završena pre četiri ili pet dana, pretrpeće izmene i dopune. Takođe, podzakonska akta su već pripremljena. To je samo jedan delić mozaika, imajući u vidu da škole nisu izolovana ostrva i da to nasilje ne nastaje u školama.

Ovo je društveni fenomen", poručio je Ružić na konferenciji za medije povodom jutrošnje pucanjave u OŠ "Vladislav Ribnikar".

Sistem nije zakazao po pitanju vršnjačkog nasilja

Ministar prosvete izjavio je da sistem nije zakazao po pitanju vršnjačkog nasilja prema Kosti K. (13), koji je danas u osnovnoj školi " Vladislav Ribnikar" na Vračaru otvorio paljbu na đake i osoblje i tom prilikom ubio devet, a ranio sedam osoba.

"Što se tiče navodnog vršnjačkog nasilja, koje je u nekom prethodnom periodu izvršeno nad ovim, nažalost, vinovnikom ovog tragičnog događaja, sistem ni tada nije zakazao, postoje nalazi i dečije klinike Tiršova i centra za socijani rad, radi se o rasekotini na usni do koje je došlo u školi glume koja inače nije u sistemu prosvete, dakle u privatnoj školi glume", rekao je Ružić. 

Na pitanje novinara kako je "zapadni model ponašanja" doveo do incidenta, Ružić je naveo da svaki model ima pozitivne i negativne strane. 

Tim psihočloga pozvan da pruži pomoć učenicima, nastavnicima i roditeljima

"Tim psihologa je promptno pozvan da se učenicima, zaposlenima i roditeljima pruži adekvatna pomoć. Nezamislivo je kada vidite te scene kako je bilo toj deci, pa i tom čuvaru i nastavnicima", izjavio je Ružić.

"Imali smo sadržajan i emotivan razgovor sa predsednikom Vučićem, premijerkom Brnabić i koliko danas kao vlada, izaći ćemo sa još jasnijom slikom. Apel je da dozvolimo porodicama preminulih da svoje najmilije isprate na miru i da svi koji u ovome vide "političko lešinarenje" da dozvole decentan rok da se ovakva tragedija saglesa iz svih aspekata", istakao je ministar.