29. mart 2024 16:24

Odbijena žalba Blažićevog branioca, osumnjičeni za masakr kod Mladenovca ostaje u pritvoru

Izvor: TANJUG

podeli vest

Odbijena žalba Blažićevog branioca, osumnjičeni za masakr kod Mladenovca ostaje u pritvoru

Foto: TANJUG/STR

BEOGRAD - Apelacioni sud u Beogradu odbio je žalbu na rešenje o produženju pritvora Urošu Blažiću, osumnjičenom da je 4. maja prošle godine u selima Dubona i Malo Orašje ubio devet, a ranio 12 osoba.

Blažićev branilac uložio je žalbu na rešenje Višeg suda u Smederevu kojim je Urošu Blažiću, njegovom ocu Radiši Blažiću, ujaku Goranu Gavriloviću i bratu od ujaka Borisu Gavriloviću produžen pritvor za još 30 dana, koju žalbu je Apelacioni sud odbio kao neosnovanu i potvrdio odluku prvostepenog suda, objavljeno je na sajtu tog suda.

Drugostepeni sud smatra da je Viši sud pravilno zaključio da postoji opasnost od bekstva u slučaju Uroša Blažića, jer je on preduzimao brojne radnje u cilju bekstva i skrivanja od policije, kako u toku tako i nakon masakra.

Prema oceni ovog suda, pravilno je zaključeno da postoji opasnost da bi Blažić mogao u kratkom vremenskom periodu ponoviti krivično delo, imajući u vidu da je osumnjičen da je tog 4. maja pokazao naročitu upornost, istrajnost, bezobzirnost, brutalnost i odsustvo svake empatije prema oštećenima, ostavljajući ih bez ikakve pomoći i napuštajući potpuno mirno lice mesta događaja i ispoljavajući sve vreme izuzetno visok stepen kriminalne volje.

Ocenjeno je i da su ispunjeni uslovi da se Blažić zadrži u pritvoru i zbog uznemirenja javnosti, s obzirom da je optužen za krivično delo teško ubistvo, te da su način izvršenja i težina posledica doveli do uznemirenja javnosti koje može ugroziti nesmetano i pravično vođenje ovog krivičnog postupka.

U ovom slučaju, Viši sud u Smederevu bi trebalo da zakaže početak suđenja.

Viši sud u Smederevu je ranije doneo rešenje o potvrđivanju optužnice protiv Blažića, dok se oglasio mesno nenadležnim u odnosu na ujaka i brata Gavrilovića iz Vinjišta, smatrajući da je za njih nadležan Viši sud u Kragujevcu.

Urošu Blažiću optužnicom je stavljeno na teret teško ubistvo u sticaju sa krivičnim delima nedozvoljena proizvodnja, držanje, nošenje i promet oružja i eksplozivnih materija, otmica i neovlašćeno korišćenje tuđeg vozila.

Njegovom ocu Radiši Blažiću stavljeno je na teret izvršenje krivičnih dela nedozvoljena proizvodnja, držanje, nošenje i stavljanje u promet oružja i eksplozivnih materija u sticaju sa krivičnim delom teško delo protiv opšte sigurnosti.

Istragom je utvrđeno da je Radiša Blažić u kući u kojoj je živeo, neovlašćeno držao veću količinu vatrenog oružja, municije i eksplozivnih materija i to jedan pištolj, jedan revolver, 241 komada metaka različitog kalibra, crni barut u količini od ukupno 854,38 grama, kao i različite delove za oružje.

Goran i Boris Gavrilović iz Kragujevca, optuženi su zbog postojanja opravdane sumnje da su izvršili krivično delo nedozvoljena proizvodnja, držanje, nošenje i stavljanje u promet oružja i eksplozivnih materija, jer su u kući i pomoćnoj prostoriji neovlašćeno držali veću količinu oružja, municije i eksplozivnih sredstava.

Urošu Blažiću stavljeno je na teret da je 4. maja u selima Malo Orašje kod Smedereva i Dubona kod Mladenovca, pucajući iz automatske puške i pištolja lišio života devet ljudi, od kojih je dvoje bilo maloletno, a pokušao da liši života još 20 ljudi, od kojih je ranio njih 12.