26. april 2023 14:22

Ministar Ružić potpisao sporazume o izgradnji vrtića u Aleksandrovcu, Čačku i Prijepolju

Izvor: TANJUG

podeli vest

Ministar Ružić potpisao sporazume o izgradnji vrtića u Aleksandrovcu, Čačku i Prijepolju

Foto: TANJUG/ZORAN ŽESTIĆ

BEOGRAD - Ministar prosvete Branko Ružić potpisao je sporazume sa predstavnicima grada Čačka i opština Prijepolje i Aleksandrovac o izgradnji vrtića u tim lokalnim samoupravama.

''Realizujemo značajan projekat sa Svetskom bankom 'Inkluzivno predškolsko vaspitanje i obrazovanje' gde je opredeljeno 47 miliona evra ne samo za infrastrukturu i izgradnju novih i dogradnju i opremanje postojećih objekata predškolskih ustanova u Srbiji, već za edukaciju koja se sprovodi i za naše vaspitače, vaspitačice, ali naravno i za roditelje i za one kategorije dece koja su na marginama u socijalnom smislu'', rekao je Ružić i dodao da se radi o 430 miliona dinara sredstava koja će biti uložene u izgradnju tri nova objekta predškolskih ustanova u ovim jedinicama lokalne samouprave, što će omogućiti 500 novih mesta, odnosno podizanje kapaciteta za mališane u Čačku, Prijepolju i Aleksandrovcu.

Ministar je rekao da se radi o više od 4.000 novoizgrađenih kvadrata, kada projekti budu realizovani i ono što ih očekuje je raspisivanje tendera, odabir izvođača.

''Ali ovo pokazuje i jednu veoma značajnu orijentaciju Vlade Republike Srbije, to je da zaista želimo da se približimo tom idealu da ukinemo, ako je to moguće, tu takozvanu listu čekanja, da pokažemo to sinergijsko dejstvo sa jedinicama lokalne samouprave i to se upravo vidi na ovim primerima koji su zaista pozitivni, jer jedinice lokalne samouprave obezbeđuju zemljište, nadzor i sve potrebne dozvole, a što se tiče Ministarstva prosvete, mi obezbeđujemo sredstva u saradnji sa Svetskom bankom i ta težnja da što više povećamo obuhvat dece koja su pokrivena predškolskim vaspitanjem i obrazovanjem jeste nešto što karakteriše i Ministarstvo prosvete i Vladu Republike Srbije'', rekao je Ružić.

On je dodao da to jeste najvažniji deo života svakoga, jer se tada izgrađuje i vertikala ličnosti, stiču određene vrednosne kategorije, radne navike i za to duguju zahvalnost i armiji predanih entuzijastičnih vaspitača i vaspitačica i ostalih koji rade u predškolskim ustanovama.

Ministar Ružić je čestitao i gradonačliku Čačka i predsednicima opština Prijepolje i Aleksandrovac i nada se da će u definisanom roku imati tu priliku i privilegiju da i otvore nove objekte i obdaništa i da čuju prepoznatljiv žamor dece koja će biti upisana u te vrtiće.

Gradonačelnik Čačka Milun Todorović se zahvalio vladi i ministarstvu i naglasio da na ovom projektu rade intenzivno već dve i po godine.

''Mnogo će značiti građanima Čačka, u ovom slučaju vrtić u mesnoj zajednici Zablaće, jer smo se mi opredelili i da razvijamo predškolske ustanove u ruralnom području kako bi osnažili i majke na selu, da mogu svoju decu ostaviti u predškolskoj ustanovi i baviti se svojim poslovima, u kući, polju ili na njivi'', rekao je Todorović.

Predsednik opštine Aleksandrovac Mirko Mihajlović istakao je da je ovo kapitalan projekat za opštinu Aleksandrovac, kojim će rešiti višegodišnji problem liste čekanja dece za prijem u vrtić.

''Za ovih 150 do 200 novih mesta imaćemo prostor za prijem sve dece u vrtić'', rekao je Mihajlović.

Drago Popović predsednik opštine Prijepolje istakao je da je ovo veliki dan za tu opštinu.

''Od 80-ih godina prošlog veka nijedan vrtić u Prijepolju nije izgrađen i ovo je od zaista neprocenjive vrednosti i pritom ne govorim samo o novčanoj, već i o značaju za Prijepolje'', rekao je Popović i dodao da tamo već imaju listu čekanja i sa izgradnjom ovog vrtića ta lista će nestati i nadaju se da će imati slatkih muka dok izgrade još vrtića.