3. maj 2023 14:26

Načelnik Policijske uprave za grad Beograd: Ubica je imao skicu škole i spisak dece koju želi da ubije

Izvor: TANJUG

podeli vest

Načelnik Policijske uprave za grad Beograd: Ubica je imao skicu škole i spisak dece koju želi da ubije

Foto: TANJUG/JADRANKA ILIĆ

BEOGRAD - Načelnik Policijske uprave za grad Beograd Veselin Milić izjavio je danas da je Kosta K. (14) unapred planirao ovu pucnjavu, kao i da je imao i skicu škole i spisak dece koje je želeo da ubije.

Milić je na konferenciji za medije povodom jutrošnje pucnjave u OŠ Vladislav Ribnikar rekao da je osumnjičeni maloletnik je pozvao policiju i obavestio da je pucao u više osoba, a motiv kako dodaje i dalje nije poznat.

Milić je istako da je za 25 godina godina, koliko radi u MUP-u bio na hiljade uviđaja, ali da je ovo nezapamćen zločin.

"Prema do sad prikljupljenim infomracijama osumnjičeni je mesec dana planirao ovaj zločin", rekao je Milić i pokazao skicu koja je pronađena kod uhapšenog kao i spisak učenika.

Osumnjičeni je, kako je rekao Milić, današnji dan izabrao jer je učionica istorije bila blizu ulaza u školu, a da je prvi čas imalo njegovo odeljenje 7-2.

"On je imao pištolj kalibra devet milimetara sa tri okvira i malokalibarski pištolj koji je uzeo iz stana svoga oca, kao i četiri molotovljeva koktela, a po dolasku u školu odmah je izvadio pištolj i pucao u radnika obezbeđenja D.V.", rekao je on.

Nakon toga se, rekao je Milić, okrenuo ka deci A.B. koja je bila dežurna

i B.A. koja je takođe stajala i S.N. i pucao ka njima i lišio ih života.

Zatim je dok je išao ka učionici istorije zamenio okvir, pucao na učiteljicu istorije i učenike, a potom baca oružje i poziva policiju.

"Sam je radio plan skice ulaza i izlaza iz škole, a koja je nađena na njegovom radnom stolu i kako je sam rekao odredio je prioritetne mete. Skica malo izgleda kao iz neke igrice ili horor filma, što ukazuje da je detaljno planirao kako da uđe u koju učionicu i kako da likvidira po kojem broju", rekao je Milić.

Smrtno su stradali sedam devojčica i jedan dečak, S.N. (2009) B.A. (2011) A.B. (2011), A.D. (2009) K.M. (2010) , M.A. (2009), E.K. (2009), A.Č. (2009) i radnik obezbeđenja D.V.

U istom događaju je još šest ucenika škole povređeno četiri dečaka i dve devojčice, a to su A. B. (2009), H. K. (2009), NN muško, Učiteljica T. S. (1970), J. D. (2010) , V. M. i A. A. (2009).

Milić je dodao da su dvoje od šest povređenih životno ugroženi.

Načelnik je kao i ministri izjavio najdublje saučešće porodicama dece smrtno stradale i radnika obezbeđenja.