7. maj 2023 21:22

Vučić: Donećemo veoma oštre mere koje će suštinski promeniti srpsko društvo

Izvor: TANJUG

podeli vest

Vučić: Donećemo veoma oštre mere koje će suštinski promeniti srpsko društvo

Foto: TANJUG/SAVA RADOVANOVIĆ

BEOGRAD - Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je večeras da će Srbija doneti veoma oštre mere koje će suštinski promeniti srpsko društvo.

"Ogromna tuga je nešto što osećaju pre svega porodice, ali i svi ostali u Srbiji. Naše je da iz te velike tragedije izađemo ujedinjeni i da pokušamo da neke probleme rešimo na drugačiji način", rekao je Vučić na RTS-u.

Dodao je da je uloga državnog rukovodstva da se ponaša racionalno.

Bolje da građani predaju nelegalno oružje, nego da ga policija nađe

Aleksandar Vučić je ponovio večeras da svi koji poseduju nelegalno oružje od sutra mogu da ga predaju policijskoj stanici bez ikakvih "pitanja i posledica" i poručio da će nelegalno oružje biti pronađeno svakako i da onaj ko to ne učini samostalno, snosiće ozbiljne kaznene posledice.

"Od sutra uzimamo nelegalno oružje, kod koga ga pronađemo, a taj ne dostavi, imate mesec dana rok da dostavite policijskoj stanici nelegalno oružje i municiju bez ikakvih posledica, niko vas neće pitati ni odakle ni kako, ni šta samo donesite i ostavite", poručio je predsednik gostujući na RTS.

On je rekao da je juče između Krnjače i Ovče u dva šatorska krila iza jedne zgrade pronađeno više automatskih pušaka i 650 metaka municije i ponovo zamolio ljude da odu u policijsku stanicu i to tamo ostave, jer je ovo srećom pronašla policija. 

Najvažnije izvući pouke i nastaviti dalje

Predsednik Srbije je rekao večeras da je teško odrediti razloge zbog kojih se neko odlučuje da izvrši masakr i da je najvažnije izvući pouke i nastaviti dalje.

"Ja mislim da je taj rialiti grozan i sve najgore mislim o rijalitiju kao što mislim da je odvratan i grozan rijaliti na Novoj S televiziji. Samo ne možete da kažete ovaj jedan može, a ovaj drugi ne", rekao je Vučić na RTS-u odgovarajući na pitanje novinarke o potencijalnom negativnom uticaju rijaliti programa i dodao da misli da je to pre svega "političko pitanje".

Upitao je da li je potrebno ukinuti filmove poput "Munja", "Klana", "Ramba" ili "Skarfejsa" zbog toga što je počinjen masakr. "Gde je granica? Ali ako vi mislite da je to veći problem - razgovaraćemo. Razgovaraćemo kao društvo i rešavaćemo. Da ukinemo društvene mreže? U ovakvim stvarima najčešće nema krivca, a najvažnije je izvući pouke", rekao je Vučić.

Policajci u školama smanjiće vršnjačko nasilje za 70 do 80 odsto

Vučić je izavio da je država spremna da razgovara sa stručnjacima o svakoj meri koja se predlaže, pa i o uvođenju KD vrata i naglasio je da će broj psihologa i pedagoga biti uvećan kao i da će, zahvaljujući policijacima koji će od sutra biti u školama, vršnjačko nasilje biti smanjeno između 70 i 80 odsto.

“Spremni smo da razgovaramo o KD vratima sa roditeljima, koji ih predlažu, ali hoćemo li u svaki tržni centar ili u svaki park staviti KD vrata, na svako mesto, to nije više život, ali sam spreman da saslušam stručnjake, ako treba kupićemo za sve škole svih 1.800 KD vrata, toliko novca imamo i mnogo više”, rekao je predsednik Srbije za RTS.

Imaćemo, kako je naglasio i povećan broj pedagoga, psihologa, razgovaraćemo sa stručnjacima, društvima jer oni, kako je rekao, znaju bolje nego političari.

Ubice neće nikada izaći na slobodu

Predsednik je još jednom ponovio da počinioci zločina u školi "Vladislav Ribnikar" i u Mladenovcu neće ugledati svetlost dana, odnosno da će ostati u zatvoru do kraja života.

"Proteste traže oni koji od nas traže da odmah pustimo dete monstruma, da ga vratimo roditeljima, da je sve u redu, pa da dočekamo da sledeći put ubije isto. Ja smatram da ozbiljna država to ne sme da dozvoli, da li imamo propise ovakve ili onakve, pravnici neka se bave time", rekao je Vučić za RTS.

Osim spuštanja granice za krivično - pravnu odgovornost sa 14 na 12 godina, predsednik je rekao da će se razgovarati i dalje sa stručnim ljudima i udruženjima kako bi se videlo šta je to što još može da se uradi.

Naša žalost trajaće još mesecima

Vučić je rekao večeras da formalno dani žalosti traju još nekoliko sati, ali da će naša žalost trajati još mesecima.

Vučić je za RTS povodom nedavnih tragedija koje su zadesile Srbiju, rekao da će država uraditi sve što može, ali da niko ne može da garantuje da se se tako nešto nikada neće ponoviti.

Vučić je apelovao na sve da prekinu da šire lažne informacije o tragediji u OŠ ''Vladislav Ribnikar''.