8. maj 2023 20:18

Šetnjom do zgrade Vlade završen politički protest "Srbija protiv nasilja"

Izvor: TANJUG

podeli vest

Šetnjom do zgrade Vlade završen politički protest "Srbija protiv nasilja"

Foto: TANJUG/STRAHINJA AĆIMOVIĆ

BEOGRAD -  Šetnjom od Narodne skupštine do zgrade Vlade Republike Srbije u Beogradu je završen protest političkih stranaka "Srbija protiv nasilja", organizovanom povodom tragedija u Beogradu i Mladenovcu.

Na početku i na kraju skupa, okupljenima se obratila nastavnica Marina Vidojević, aktivistkinja pokreta Kreni promeni, koja je ispred organizatora pročitala zahteve.

 

Njima se traži zaustavljanje dalje promocije nasilja u medijima i javnom prostoru, smena REM-a, ukidanje pojedinih štampanih medija i tabloida, kao i oduzimanje nacionalnih frekvencija medijima koji promovišu nasilje.

Pored tih zahteva, organizatori traže i smenu ministra unutrašnjih poslova Bratislava Gašića, ministra prosvete Branka Ružića i direktora BIA Aleksandra Vulina, kao i hitno sazivanje sednice Narodne skupštine na kojoj će se razmotriti odgovornost Vlade Republike Srbije i bezbednosna situacija u zemlji.

Organizatori protesta su naveli da je rok za ispunjenje svih zahteva petak 12. maj.

Skupu "Srbija protiv nasilja" prisustvovali su i predsednik Stranke slobode i pravde Dragan Đilas, predsednik Demokratske stranke Zoran Lutovac i predsednik Narodne stranke Vuk Jeremić i potpredsednica Sanda Rašković Ivić, Radomir Lazović iz Ne davimo Beograd, kao i Aleksandar Jovanović Ćuta, potpredsednik stranke Zajedno.

 

Osim opozicionih lidera i aktivista, skupu je prisustvovao i glavni i odgovorni urednik "Tabloida" Milovan Brkić, koji je u jednom trenutku pozvao na nasilje.

"Izgleda da će mladi klinci morati puškama da reše sudbinu Srbije. Desiće se to što se desiti mora", izjavio je Brkić.

Prisutnima se pridružio i Pjotr Nikitin, iz pro-ukrajinske organizacije "Čini dobro", Rada Trajković političarka sa KiM, kao i Dejan Zlatanović, osnivač i urednik internet portala "Srbin.info".

Poslanik DS Srđan Milivojević nosio je transparent kojim je poručio da je glavni razlog i zahtev protesta smena predsednika Aleksandra Vučića.

 

Okupljeni su najavili novi skup za petak, 12. maj.