9. maj 2023 15:08

Šahid i Dačić: Maldivi i Srbija su prijateljske zemlje, potpisano više sporazuma

Izvor: TANJUG

podeli vest

Šahid i Dačić: Maldivi i Srbija su prijateljske zemlje, potpisano više sporazuma

Foto: TANJUG/RADE PRELIĆ

BEOGRAD -Srbija je danas u Ministarstvu spoljnih poslova u Beogradu potpisala više sporazuma sa Maldivima, a ministar spoljnih poslova te zemlje, Abdul Šahid je nakon potpisivanja rekao da Maldivi poštuju teritorijalni integritet i suverenit Srbije, kao i da daju punu podršku Srbiji za organizovanje najveće svetske izložbe EXPO 2027.

"Nadam se da će nakon današnjih sporazuma naši odnosi biti jači i Maldivi pružaju punu podršku Srbiji da bude domaćin najveće svetske izložbe EXPO 2027 i, iako smo geografski daleko, delimo iste probleme kada su u pitanju klimatske promene, mir i bezbednost u svetu. Maldivi uvažavaju i podržavaju teritorijalni intergritet i suverenitet Srbije i bliske veze između naših zemalja nastavljaju da rastu", naglasio je ministar Šahid.

 

Ministar Šahid je izrazio zadovoljstvo što već treći put u kratkom roku dolazi u Beograd i uputio saučešće svim građanima i porodicama nastradalih zbog gubitaka nevine dece u Srbiji i dodao da stoji uz Vladu Srbije i njene građane u ovoj tragediji.

Istakao je i značaj potpisanih sporazuma.

"Danas smo potpisali prvo sporazum o vazdušnom saobraćaju, kako bi se otvorile direktne linije i nadam se da će više Srba dolaziti da uživa u Maldivima i u našem gostoprimstvu i da će i stanovnici Maldiva gledati Srbiju kao destinaciju za odmore", istakao je Šahid.

Prokomentarisao je i potpisivanje sporazuma kada je u pitanju ukidanje viza za nosioce diplomatskih i službenih pasoša i istakao da se nada da će i za nosioce običnih pasoša biti ukinute vize kako bi se olakšala putovanja.

Sporazum o vazdušnom saobraćaju između Vlade Republike Srbije i Vlade Republike Maldivi potpisao je ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić , Sporazum o trgovini, investicijama i ekonomskoj saradnji između dve zemlje, potpisao je ministar unutrašnje i spoljne trgovine Tomislav Momirović, a Memorandum o razumevanju u oblasti sporta potpisao je ministar sporta Zoran Gajić .

Prvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić potpisao je Sporazum o ukidanju viza za nosioce diplomatskih i službenih pasoša i Memorandum o razumevanju dva ministarstva.

Ministar Dačić je istakao značaj saradnje između dve zemlje i razvoj bilateralnih odnosa i osvrnuo se na to da će za dve godine biti tačno 50 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa između dve zemlje.

"Naša saradnja je bila veoma uspešna još u vreme Pokret nesvrstanih i mi smo zadržali te prijateljske odnose, ono što je za nas bitno je da Maldivi uvažavaju i poštuju naš teritorijalni integritet i suverenitet i da će glasati za naše stavove u međunarodnim organizacijama, isto tako i Srbija uvažava stavove i probleme sa kojima se Maldivi suočavaju, pre svega kada su u pitanju klimatske promene", dodao je Dačić.

Daćić je zahvalio i na podršci koju Maldivi daju Srbiji da bude domaćin održavanja EXPO 2027.

Dodao je da je i ranije potpisano više sporazuma sa Maldivima.

"Danas smo potpisali nekoliko važnih sporazuma, sporazum o vazdušnom saobraćaju, i ja sam pitao koliko naših turista boravi i on je rekao više od 5. 000 i oni svakako moraju do tamo, sigurno je da postoje međusobni interesi u saobraćaju, naročito kada su u pitanju zemje kao što su Maldivi i verovatno ima i obrnutog interesovanja", rekao je on.

Važni su, dodao je Dačić i sporazumi o trgovini i investicijama koje je potpisao ministar Momirović, zato što je naša trgovinska saradnja mala i ne prelazi milion dolara što je "tragično" jer imamo mogućnosti za to.

Dačić je dodao da su zainteresovani i za sporazume u oblasti sporta i da su već njihovi sportisti boravili na pripreme u Srbiji i da očekuje da to učine i ove godine, jer smo mi zemlja koja ima mehanizme za to.

Ministar je rekao da je i on potpisao dva važna sporazuma.

"Ja sam kao ministar spoljnih poslova potpisao dva dokumenta koja su vezana za diplomatsko obrazovanje i drugi o ukidanju viza za nosioce diplomatskih i službenih pasoša i naša je želja da potpišemo i Sporazum o ukidanju viza i za obične pasoše", dodao je Dačić i rekao da postoji problem trenutno da se to sprovede, jer se Evropa susreće sa nelegalnim migracijama i pravila i kontrola je strožija i naglasio da Maldivi imaju vezvizni režim sa preko 90 zemalja.

Dačić je dodao da ima i želje za otvaranjem kancelarije na Maldivima.

Obraćanje medijima i potpisvanje sporazuma počelo je minutom ćutanja za nevino nastradale u dve tragedije koje su se dogodile u Srbiji.