15. maj 2023 18:31

Petković: Situacija teška kada je reč o dijalogu, Bisljimijevo ponašanje bilo skandalozno

Izvor: TANJUG

podeli vest

Petković: Situacija teška kada je reč o dijalogu, Bisljimijevo ponašanje bilo skandalozno

Foto: Tanjug video

BRISEL - Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković izjavio je danas, posle nove runde dijaloga u Briselu, da je situacija teška kada je reč o dijalogu, kao i da je ponašanje glavnog pregovarača Prištine Besnika Bisljimija bilo skandalozno.

On je nakon trilateralnog sastanka sa glavnim pregovaračem Prištine Besnikom Bisljimijem, uz posredstvo specijalnog izaslanika EU za dijalog Miroslava Lajčaka, rekao da je Beograd na sastanak došao pripremljen, sa ekspertima i predlozima, svim materijalima.

 

"Za razliku od Bisljimija koji je došao sam i koji je, kada je trebalo da razgovara o važnim pitanjiama, poput formiranja ZSO, pitanja nestalih, slobode kretanja, pitanja koja se odnose na život, institucionalno nasilje Kurtija, na to Bisljimi nije želeo da da konktetne odgovore i pokušavao je različitim upadicama da obesmisli tok razgovora", rekao je Petković.

Prema njegovim rečima, na sastanku se razgovaralo i o pitanju energetike, međutim, na sve je Bisljimi govorio da Petković ''priča gluposti''.

Kao primer, on je naveo i ''odbijenicu novinarke RTS-a kojoj nedavno nije dozvoljeno da uđe na KiM'', čiji je zahtev za ulazak na KiM Bisljimi, kako je naveo Petković, uzeo i bacio na pod.

''Njega ništa ne interesuje i želi da inscenira da razgovara, da napravi privid da učestvjuje u dijalogu, ali smo došli do toga, što je i Vučić pričao, da ne žele da formiraju ZSO. Kada kažem ZSO, on kaže da ne zna šta je to. Gospodin ekspert tvrdi da zna sve teme, ali nije proičitao četiri osnovna sporazuma o ZSO, da je to mehanizam koji treba da obezbedi individualna i kolektivna prava za Srbe", rekao je Petković.

Kako kaže, Bisljimi i Kurti se podjednako ponašaju.

"Hvataju se za sitnice da odlože rešavanje pitanja nestalih. Kada sam Bisljimiju ponovio naš zahtev da rešimo zahtev pitanja slobode kretanja i registarskih tablica, nije hteo da razgovara. Ne znam kako dalje da razgovaramo, mi želimo normalizaciju, pre svega zbog Srba. Važno je da sačuvamo živote naših ljudi", rekao je on.

Prema Petkovićevim rečima, normalizacija znači normalizaciju života na terenu, a Bisljimi nije hteo o tome da razgovara.

"Kada pomenete rezoluciju 1244 skače kao oparen, a ZSO hoće da rešava na osnovu pusama, odluka ustavnog suda i sve tako.

Kada mu odgovara pročita neki član, kada ne odgovara pravi se lud. Odlaže rešavanje pitanja nestalih iako sam tražio i da Odalović uđe u salu za sastanke. Teška je situacija i brine me kako će se stvari odvijati. Učinićemo sve da sačuvamo mir, iako je Bisljimi hteo da nas natera da reagujemo na određeni način. Kompromis mora da se dogodi, a to je za Prištinu zabranjena reč", rekao je Petković.

Odgovarajući na pitanje novinara, direktor Kancelarije za KiM je naveo da je Beograd kao ključnu temu istakao, pre svega, formiranje Zajednice srpskih opština.

Dodao je da je potrebno doći do zajedničke metodologije kada je reč o izradi Statuta ZSO jer je to, kako je istakao, urgentno pitanje, pre svega za mir na Kosovu i Metohiji.

Pored toga, Petković je naveo da je potrebno implementirati Deklaraciju o nestalim osobama, da se krene sa razmenom informacija i konkretnim zadacima na terenu.

"Mi pokrećemo sva urgentna pitanja i govorimo o situaciji na terenu", poručio je Petković.

Međutim, kako je rekao, sve se na kraju svodi na napad na srpsku politiku, predsednika Aleksandra Vučića i srpski narod.
Komentarišući izbore održane na severu KiM, Petković je podsetio da je na te izbore izašlo samo 13 Srba i 3,4 odsto Albanaca, te istakao da "tzv. gradonačelnici nemaju legitimitet".

Direktor Kancelarije za KiM je naveo da će Beograd nastaviti da razgovara jer je odgovorna strana, kao i da očekuje nastavak pregovora, ali i da Priština pruži svoje odgovore na predloge koji su stigli iz Evropske unije.

Petković je ponovio "crvene linije" koje je postavio predsednik Aleksandar Vučić i istakao da će se Beograd njih držati.

"Imamo naše 'crvene linije' i toga se držimo, a to je da nikada nećemo pristati da Kosovo postane član Ujedinjenih nacija i da nećemo priznati de fakto, ni de jure nezavisnost Kosova", istakao je Petković.