15. maj 2023 20:19

Bisljimi: Srpsku stranu interesuje samo ZSO, sastanak bez rezultata

Izvor: TANJUG

podeli vest

Bisljimi: Srpsku stranu interesuje samo ZSO, sastanak bez rezultata

Foto: Tanjug video

BRISEL - Glavni pregovarač Prištine Besnik Bisljimi izjavio je da današnji sastanku u Briselu o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine nije doneo rezultate, kao i da srpsku stranu interesuje isključivo formiranje Zajednice srpskih opština.

Bisljimi je naveo da je na dnevnom redu bilo sve što se tiče implementacije sporazuma iz Ohrida, prenosi Reporteri.

 

Bisljimi je naglasio da je srpska strana zainteresovana samo za formiranje ZSO, pre nego što se nastavi sa ostalim tačkama implementacije, dodajući da zbog toga rezultate ne treba očekivati ni danas, što, kako je naveo, ''produbljuje diskusiju gde se proces nalazi i u kom pravcu ide''.

„Srpska strana je rekla da je zanima samo deo koji se tiče formiranja Zajednice srpskih opština, pa će tek onda razmatrati ostale tačke. Međutim, sa srpske strane nije bilo volje da se danas razgovara. Situacija na severu danas uopšte nije razmatrana. Međutim, to su bili dokumenti koje nam je (izaslanik EU za dijalog Miroslav) Lajčak doneo tokom posete Prištini 11. maja“, rekao je, između ostalog, Bisljimi.

Bisljimi je rekao da je tokom prošlonedeljne posete Lajčak poslao Prištini i Beogradu nekoliko dokumenata koja se odnose na nadležnosti mehanizma za sprovođenje sporazuma, sa primenom Deklaracije o nestalima, kao i na njegov pristup kako postupiti u sprovođenju tačke sedam sporazuma, koja se odnosi na formiranje Zajednice srpskih opština.

''U dogovoru koji smo postigli u Ohridu jasno je navedeno da nijedan član ne može da uslovljava druge članove i da će se svi članovi sprovoditi nezavisno. Takođe, navodi se da nijedna strana neće blokirati primenu bilo kog konkretnog člana. Ovo je vodič za nas. Ne verujem da je EU voljna da pusti dokument koji su oni sami doneli i objavili na svom sajtu“, rekao je Bisljimi na kraju sastanka.

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković izjavio je ranije danas, posle nove runde dijaloga u Briselu, da je situacija teška kada je reč o dijalogu, kao i da je ponašanje glavnog pregovarača Prištine Bisljimija bilo skandalozno.

On je nakon trilateralnog sastanka sa Bisljimijem, uz posredstvo Miroslava Lajčaka, rekao da je Beograd na sastanak došao pripremljen, sa ekspertima i predlozima, svim materijalima.

"Za razliku od Bisljimija koji je došao sam i koji je, kada je trebalo da razgovara o važnim pitanjiama, poput formiranja ZSO, pitanja nestalih, slobode kretanja, pitanja koja se odnose na život, institucionalno nasilje Kurtija, na to Bisljimi nije želeo da da konktetne odgovore i pokušavao je različitim upadicama da obesmisli tok razgovora", rekao je Petković.