24. maj 2023 17:03

Tomislav Đurin: Političke poruke vojnih vežbi na KiM su pesimistične za Srbiju

Izvor: TANJUG

podeli vest

Tomislav Đurin: Političke poruke vojnih vežbi na KiM su pesimistične za Srbiju

Foto: Tanjug video

BEOGRAD - Političke poruke vojne vežbe "Difender Juroup 2023" (Defender Europe), koje održavaju tzv. Kosovske bezbedonosne snage sa zemljama NATO-a i partnerskim zemljama SAD, za Srbiju su pesimistične, ocenio je danas bivši pukovnik Vojno obaveštajne agencije Tomislav Đurin.

"Poruke su veoma pesimistične za nas, otprilike zvuče kao, ili se pridruži, ili te smatramo neprijateljem, pa ćemo to rešiti na drugi način, a posebno je poslata jedna negativna poruka za nas, da je tzv. Kosovo uključeno u tu vežbu sa svojim Kosovskim zaštitnim korusom", izjavio je Đurin za Tanjug.

 

On je objasnio da Priština još uvek zvanično nema oružje, ali ima Ministarstvo odbrane i komandni kadar.

Prema njegovim rečima, u sukobima malih zemalja kao pobednik izlazi onaj ko ima jačeg saveznika.

"U današnjih sukobima malih zemalja, kao pobednik izlazi onaj koji ima jačeg saveznika sa one strane koji ga snabdeva, politički podržava, medijski podržava, diplomatski podržava u UN, naoružava u krajnjoj liniji", ocenio je Đuričin.

Prema njegovim rečima, Srbiju okružuju zemlje NATO-a i trenutno se radi na harmonizaciji njihovog dejstva prema Srbiji.

Đuričin je dodao da većina vojnih vežbi preraste u agresiju ili oružani sukob.

"Rusi su izvodili vojnu vežbu sa Belorusima i odjedanput eno ih u Ukrajini. Isto tako je počeo i Prvi svetski rat i Drugi svetski rat", ocenio je Đuričin.

Sagovornik Tanjuga je objasnio da se vojne vežbe planiraju, najavljuju i da zavise od međunarodnih propisa, od veličine, od broja vojnika, sredstava...

"Vojne vežbe mogu biti različite. Mogu biti komandno štabne, bez ikakvih učešća jedinica, mogu biti smanjenog sastava, mogu biti sa bojevim gađanjem, bez bojevih gađanja, kombinacije razne sa marševima", istakao je Đurin.