25. maj 2023 13:51

Vladimir Orlić se sastao sa Bujarom Osmanijem, razgovarali o saradnji Srbije i OEBS-a

Izvor: TANJUG

podeli vest

Vladimir Orlić se sastao sa Bujarom Osmanijem, razgovarali o saradnji Srbije i OEBS-a

Foto: TANJUG/JADRANKA ILIĆ

BEOGRAD - Predsednik Narodne skupštine Republike Srbije Vladimir Orlić sastao se danas sa predsedavajućim Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS) i ministrom spoljnih poslova Republike Severne Makedonije Bujarom Osmanijem, sa kojim je razgovarao o unapređenju odnosa sa Organizacijom i nastavku saradnje.

Orlić je istakao da OEBS predstavlja jednu od najznačajnijih regionalnih bezbednosnih platformi, kao i da institucije Republike Srbije održavaju veoma dobru i uspešnu saradnju sa Organizacijom i njenim zasebnim institucijama, saopšteno je iz Kabineta predsednika Skupštine.

"Uz podršku ODIHR realizovali smo važne reforme u oblasti izbornog zakonodavstva i, implementirajući veliki broj mera, obezbedili smo najbolje izborne uslove od uvođenja višestranačja u Srbiji", rekao je dr Orlić.

Kako je dodao, značajnu saradnju sa Misijom OEBS u Srbiji, i njenim šefom Janom Bratuom lično, ostvaruje i Narodna skupština, ujedno, skupštinska delegacija aktivno i zapaženo učestvuje u Parlamentarnoj skupštini OEBS, što je potvrdila i šefica delegacije i potpredsednica NS RS Sandra Božić koja je, takođe, prisustvovala sastanku.

Orlić je naglasio da Srbija podržava rad Misije OEBS na Kosovu i Metohiji, koji proishodi iz Rezolucije Saveta bezbednosti UN 1244.

"Mi insistiramo na doslednom poštovanju ove obavezujuće rezolucije, kao i na poštovanju principa statusne neutralnosti OEBS prilikom rada, na šta skrećem pažnju, budući da je u prošlosti bilo slučajeva zloupotreba od strane Prištine", rekao je Orlić, dodajući da Beograd ostaje posvećen dijalogu, očuvanju mira i stabilnosti, uz jasno poštovanje crvenih linija, koje je u više navrata predočio predsednik Republike Aleksandar Vučić.

"Zahtevamo i hitnu obustavu svakodnevnih etnički motivisanih napada na srpski narod na KiM, prekid uzurpacije opština na severu u kojima žive Srbi i neizostavno formiranje ZSO, u skladu sa potpisanim, već utvrđenim obavezama", naglasio je on.

Posebno je pozdravio dinamičan razvoj odnosa Srbije i Severne Makedonije, kako na ekonomskom, trgovinskom, tako i na političkom planu.

Istakao je spremnost Narodne skupštine RS da pruži pun doprinos daljoj saradnji sa OEBS, kao i učvršćivanju veza između Srbije i Makedonije.

Bujar Osmani je izrazio zadovoljstvo zbog saradnje koju OEBS ostvaruje sa NS RS, te poručio da je svrha njegove posete upravo da naglasi i pozdravi partnerstvo između Organizacije i institucija Srbije, napominje se u saopštenju.

Istakao je da, uprkos izazovima sa kojima se OEBS suočava, Organizacija nastavlja da, sa entuzijazmom, podstiče jačanje saradnje i pruža podršku daljem sprovođenju reformi u Srbiji i regionu Jugoistočne Evrope.

Sagovornici su se tokom razgovora složili da su odnosi između R. Srbije i R. Severne Makedonije na najvišem nivou ikada, te da ih potvrđuje odlična saradnja u sferi ekonomije, posebno ostvarena u okviru inicijative „Otvoreni Balkan“.

Orlić i Osmani su potvrdili spremnost da se, na temeljima odličnih odnosa, nastavi zajednički rad u svim oblastima od interesa, dodaje se u saopštenju.