25. maj 2023 14:49

Varhelji: Svi potpisani sporazumi moraju se sprovesti, uključujući i onaj o Zajednici srpskih opština

Izvor: TANJUG

podeli vest

Varhelji: Svi potpisani sporazumi moraju se sprovesti, uključujući i onaj o Zajednici srpskih opština

Foto: TANJUG/STRAHINJA AĆIMOVIĆ

PRIŠTINA - Svi sporazumi potpisani u okviru dijaloga Beograda i Prištine moraju se sprovesti, uključujući i one iz 2013. i 2015. godine o formiranju Zajednice srpskih opština, izjavio je danas evropski komesar za proširenje Oliver Varhelji.

"Svrһa posete nije da iһ podsećamo, već obe strane moraju da sprovedu dogovore koji su potpisani, uključujući i one iz 2013. i 2015. godine o formiranju Zajednice opština sa srpskom većinom", naglasio je Varhelji nakon sastanka sa predsednicom privremenih prištinskih institucija Vjosom Osmani.

Evropski komesar se sastao se i sa premijerom privremenih prištinskih institucija Aljbinom Kurtijem, prištinskim glavnim pregovaračem u dijalogu sa Beogradom Besnikom Bisljimijem.

Očekuje se da Varhelji poseti i severni deo Kosovske Mitrovice i sastane se sa predstavnicima Srpske liste.

Osmanijeva je, međutim, u obraćanju medijima, govorila samo o posvećenosti prištinskih vlasti evropskim integracijama.

"Prijava za članstvo u EU je još jedna potvrda toga da Kosovo svakodnevno jača vladavinu prava u koordinaciji za EU. Kosovo nastavlja da stoji uz svoje saveznike u zaštiti demokratije, a Kosovo će još bliže biti Evropskoj uniji liberalizacijom viza koja počinje 1. januara sledeće godine”, rekla je Osmani.

Varhelji je, istim povodom, rekao da iz Prištine uvek stižu poruke privrženosti Evropskoj uniji.

"Iz Prištine uvek dolazi jasna poruka, a to je da su oni veoma posvećeni približavanju Evropskoj uniji. Pokazali ste posvećenost i podršku uvođenjem sankcija Rusiji. Pozivamo prištinsku vladu da nastavi posvećenost ka unapređenju pravosudnog sistema u borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala", rekao je on.

Varhelji je, takođe, ocenio da je Kosovo strateško mesto i za privlačenje biznisa, te da se za to moraju stvoriti povoljni uslovi.