25. maj 2023 15:59

Psihijatar Branko Vuković: Treba ispoštovati broj dece koji ne žele da se vrate u "Ribnikar"

Izvor: TANJUG

podeli vest

Psihijatar Branko Vuković: Treba ispoštovati broj dece koji ne žele da se vrate u "Ribnikar"

Foto: Tanjug video

BEOGRAD - Psihijatar Branko Vuković izjavio je danas da treba ispoštovati onaj broj dece koji ne žele da nastave školovanje u OŠ "Vladislav Ribnikar" i da im treba dozvoliti da imaju tu mogućnost da nastave, na način za koji oni smatraju da je bezbedan.

"Mišljenja struke su verovatno podeljena, ali ako vidite podeljena su mišljenja i svih nas. Svako od nas ima svoje viđenje šta bi trebalo da se uradi i misli i ubeđen je da je to sigurno najbolje. Da bi se to izbeglo, potrebno je da se oslonimo na ono što nam nudi naša država, odnosno sistem, jer mi svi živimo u jednom državnom sistemu koji ima sve potrebne institucije za svaku situaciju, pa i za ovu," rekao je Vuković za Tanjug i dodao da je jedini putokaz za rešenje ove situacije, osloniti se na mišljenje države i sistema.

 

Smatra da je neophodno voditi računa i biti oprezan u rešavanju cele situacije, koja se, kako kaže, prvi put desila u Srbiji pa i u svetu, 3. maja kada je 13-godišnji dečak ubio 10 osoba u OŠ "Vladislav Ribnikar" , kako bi iz svega povukli iskustva za bilo kakvu moguću buduću situaciju.

Vuković ističe da prinudni povratak dece u školu može da izazove povratne traume, odnosno retraumatizaciju, jer se deca, neka koja su videla ili čula, ali svakako su sva doživela tragični događaj, vraćaju na mesto zločina.

Napominje da odluka institucija koje se bave ovim problemom, neće uvek biti odgovarajuća za svakog, ali da je neophodno da se prihvati ta odluka, jer je to, kaže Vuković, jedini način da se ostane u nekoj vrsti balansa i da se nastavi život.