25. maj 2023 19:53

Senator Kris Marfi: Srbiju vidimo uz SAD i EU, cenimo snažne poruke Vučića protiv agresije Rusije

Izvor: TANJUG

podeli vest

Senator Kris Marfi: Srbiju vidimo uz SAD i EU, cenimo snažne poruke Vučića protiv agresije Rusije

Foto: TANJUG/SAVA RADOVANOVIĆ

BEOGRAD - Američki senator Kris Marfi izjavio je danas u Beogradu da Vašington Srbiju vidi uz SAD i EU, a ne uz Rusiju, ali i da ceni snažne poruke predsednika Srbije Aleksandra Vučića da je Srbija protiv agresije na Ukrajinu.

"Cenim snažne poruke predsednika Vučića da je Srbija protiv agresije i radujem se nastavku dijaloga kako možemo bolje da uskladimo naše politke.

Iskreno se nadam da je budućnost Srbije u EU i što pre možemo da uskladimo politke u odnosu na Rusiju to je bolje", kazao je Marfi i naglasio da veruje u odnos Srbije i SAD.

Tu sam da ukažem na važnost hitne primene sporazuma

Senator Marfi izjavio je danas da Vašington Srbiju vidi uz SAD i EU i naglasio da je posetio Prištinu i sada Beograd kako bi poslao i poruku o važnosti hitne primene sporazuma.

Marfi je rekao novinarima u ambasadi SAD da je sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i premijerkom Anom Brnabić imao produktivnu i iskrenu razmenu mišljenja.

Senator je govoreći o ZSO naveo da nije on taj koji mozze da govori o rokovima za njeno formiranje i pozvao obe strane i Beograd i Prištinu da sprovedu svoj deo sporazuma.

 

Fenomen bojkota izbora kao na severu Kosova poptuno nam je nepoznat

Američki senator ocenio je da je fenomen kakav je viđen na izborima na severu Kosova, kada je na biračka mesta izašlo 1.566 glasača od toga 13 Srba, poptuno nepoznat za SAD i ocenio da problem može da se reši brzom implementacijom sporazma iz Ohrida.

"Ovo je fenomen koji je nama u SAD potpuno nepoznat. Nemamo praksu i istoriju bojkota izbora, čak i tamo gde jedna stranka pokušava da dominira druga strana nikada svojim biračima ne kaže da ostanu kod kuće. Nadam se da se tu može naći resenje koje će dovestio do izbora, u kojima se svi osećaju uklučenim, da se glas svih čuje", rekao je senator Marfi u ambasadi SAD gde se obratio novinarima i odgovrao na njihova pitanja.

Marfi je naglasio da zato smatra da je postizanje i sprovođenje Ohridskog sporazuma od ogromnog značaja i najbriži način da se te tenzije u srpskim opštinama razreše, posebno one vezane za zakone i sprovođene izbora.

Po dolasku u Beograd otišli smo u školu i položili cveće

Marfi je izjavio da je sa senatorom Gerijem Pitersom jutros bio u Osnovnoj školi „Vladislav Ribnikar“ položio cveće, i izrazio nadu da će Srbija na masovne zločine odgovoriti drugačije nego SAD koje su postale poznate po njima.

"SAD nisu pokazale potrebnu hrabrost da donesu zakone kojima bi spasili građane tako što bi opasno oružje držali nedostupno onima kojima ne treba da bude dostupno. Nadam se da će vlada moći da nađe zajednički jezik sa opozicijom da donese mere koje će obezbediti osiugrati pristup oružju", naveo je Marfi na pitanje novinara da li su mere koje je Srbija preduzela, a koje je je ocenio kao odlične, dovoljne.

Dodao je da su zakoni Srbije i kultra različiti od onih u SAD, i da zato ne može da kaže koje mere bi trebalo preduzeti.