26. maj 2023 09:40

JKP Beogradski vodovod i kanalizacija: Ne ulazite u gradske fontane, ne pijte vodu iz njih

Izvor: TANJUG

podeli vest

JKP Beogradski vodovod i kanalizacija: Ne ulazite u gradske fontane, ne pijte vodu iz njih

Foto: TANJUG/SAVA RADOVANOVIĆ

BEOGRAD - Javno komunalno preduzeće "Beogradski vodovod i kanalizacija" apelovalo je danas na sve sugrađane da ne ulaze u gradske fontane, i ukazalo da voda u njima nisu za piće.

"Pozivamo sve Beograđane, a ne samo maturante, da se primereno ponašaju kada dolaze do fontana i da iz bezbednosnih razloga ne ulaze u njih zbog niza instalacija koje postoje u fontanama, a i zbog štete koja se stvara tom prilikom", izjavio je za Tanjug Vladislav Stojanović, iz tog javnog preduzeća.

 

On je dodao da nisu samo maturanti ti koji ulaze u gradske fontane kada je period kraja školske godine, jer i drugi sugrađani to čine tokom celog leta i postoji mogućnost da dođe do povređivanja.

"U fontanama se nalazi čitav niz instalacija, kako vodovodnih tako i strujnih, a u vodi se nalazi posebna hemija koja služi da voda ostane što duže čista i bistra. Pozivamo Beograđane da ne uvode svoje ljubimce u fontane", rekao je Stojanović.

On je upozorio da voda u fontanama nije za piće".

 

Stojanović je napomenuo da se često pored njih nalaze i česme, poput one na Trgu Nikole Pašića.

Prema njegovim rečima, fontana 'Vrelo života' pored Beograđanke je predviđena kao voda za piće i iz mlazeva može da se pije i to je jedina takva od svih gradskih fontana, kojih je ukupno 42 u Beogradu.

"Dve ekipe Beogradskog vodovoda i kanalizacije svakodnevno održavaju fontane u dve smene. Obilaze sve instalacije i pumpe, ali i javni prostor oko fontana. Sugrađani mogu da ugase žeđ na jednoj od 191 javne česme, a pored 42 fontane mogu da nađu utočište od vrućine, te ih molimo da budu odgovorni prema njima i poštuju javni prostor u kojem se nalaze”, rekao je Stojanović.