26. maj 2023 21:06

Ambasador Francuske u Prištini: Francuska podržava stav EU o tenzijama na severu KiM, preduzeti mere za deeskalaciju

Izvor: TANJUG

podeli vest

Ambasador Francuske u Prištini: Francuska podržava stav EU o tenzijama na severu KiM, preduzeti mere za deeskalaciju

Foto: AP Photo/

PRIŠTINA - Ambasador Francuske u Prištini Olivije Gero izjavio je da Francuska podržava stav Evropske unije po pitanju situacije na severu KiM, kao i da sve strane treba da preduzmu mere za deeskalaciju.

''Podržavamo izjavu portparola Evropske komisije'', napisao je Gero na svom nalogu na Tviteru, i podelio zvanično saopštenje Evropske komisije.

Portparol Evropske komisije Peter Stano je ranije danas izjavio da Evropska unija najoštrije osuđuje današnje sukobe u kojima su učestvovali kosovska policija i demonstranti na severu KiM i poručio da svi moraju da preduzmu akcije kako bi odmah deeskalirali situaciju.

"Evropska unija snažno osuđuje sukobe u kojima su učestvovali kosovska policija i demonstranti na severu Kosova, inicirane pokušajem novoizabranih gradonačelnika da uđu u zgrade opština. Žalimo i zbog napada na patrole civilne misije EU na Kosovu, Euleks. Euleksu mora biti dozvoljeno da mirno sprovodi svoj mandat", rekao je Stano.

On je dodao da EU neće prihvatiti dalje jednostrane ili provokativne akcije, te da očuvanje mira i bezbednosti na terenu treba da bude prioritet.

Stano je ponovio da EU smatra da nedavni izbori ne nude dugoročno političko rešenje za opštine u kojima su održani.

"Takvo rešenje se može naći samo kroz istinski dijalog između svih ključnih aktera, koji uključuju Kosovo, Srbiju i zajednicu kosovskih Srba, uz posredstvo EU", zaključio je Stano.

Šefica UNMIK-a Karolina Zijade zatražila je da se hitno preduzmu koraci da se smanje tenzije na severu KiM.

Akcije kosovske policije osudili su danas ambasadori SAD i Nemačke u Prištini Džefri Hovenijer i Jorn Rode, kao i američki senator Kris Marfi.

Premijer Albanije Edi Rama takođe je kritikovao akcije kosovske policije na severu KiM, nazvavši ih ''opasnim i nepotrebnim''.

Ranije danas kosovska policija upala je i zgrade opština Leposavić, Zvečan i Zubin Potok, gde su se okupili građani u pokušaju da spreče njihove ulaske.