16. jun 2023 11:14

Spoljnopolitički komentator: Brisel i Vašington ne pokazuju jaču reakciju na Kurtijevo nasilničko ponašanje

Izvor: TANJUG

podeli vest

Spoljnopolitički komentator: Brisel i Vašington ne pokazuju jaču reakciju na Kurtijevo nasilničko ponašanje

Foto: Tanjug video

BEOGRAD - Spoljnopolitički komentator Žarko Rakić izjavio je danas za Tanjug da Brisel i Vašington ne pokazuju ozbiljniju i jaču reakciju na nasilničko ponašanje premijera privremenih prištinskih institucija Aljbina Kurtija, koje, kako kaže, ne pruža prostora za kompromis i ne može se očekivati neki značajniji pomak.

"Zapad nije odgovorio ni na neke njegove druge, mnogo ozbiljnije i oštrije izjave. Njegova pozicija je jasna, on stalno kaže da je njega izabrao narod i da ga nisu izabrali ambasadori. Sećamo se njegove izjave upućene američkom državnom sekretaru kada je rekao da je on naivan i da ne razume šta se događa na Kosovu" rekao je on.

Dodaje da je Kurtijev narativ u međuvremenu postao veoma oštar i nasilnički, ne samo prema Srbima i Srbiji, nego i prema svojim sponzorima na Zapadu i smatra da više ne može ni da se zaustavi zbog čega, kaže on, nije optimista da bi nešto moglo ozbiljnije da se promeni ukoliko ga njegovi sponzori ne pritisnu na mnogo ozbiljniji način.

Rakić kaže da se KFOR ogasio povodom hapšenja kosovskih specijalaca na teritoriji centralne Srbije načelnim saopštenjem, u kom je ključna rečenica gde kažu da su oni izašli na teren, da su razgovarali sa obe strane, ali da nisu bili na mestu gde hapšenja, što govori da nisu prešli na teritoriju Srbije, odnosno da su indirektno priznali da se sve to dogodilo na teritoriji uže Srbije i da KFOR nema nalog da napusti teritoriju takozvanog nezavisnog Kosova.

Napominje da se zna koji je redosled poteza koji bi doveo do deeskalacije sukoba i da se zna šta je sledeće na dnevnom redu, a to je formiranje ZSO, ali da jedino što se menja na KiM jeste da je sve teži život Srba na severu Kosova.

"Vidimo zaustavljanje uvoza robe sa naših prostora ugrožavajući na ozbiljan način svakodnevicu ljudi koji žive na severu Kosova. Preti nestašica hrane, nestašica lekova, već im je ograničena sloboda kretanja, ne funkcionišu organi lokalne vlasti tako da se zaista ima utisak da Srbi na Kosovu sve više žive u uslovima nekog geta," objasnio je on i dodao da se može zaključiti da Kurti najviše želi da Srbi dignu ruke od svega i napuste Kosovo.