14. jul 2023 09:02

Ambasador Francuske: Deeskalacija odnosa Beograda i Prištine mora što pre da se sprovede

Izvor: TANJUG

podeli vest

Ambasador Francuske: Deeskalacija odnosa Beograda i Prištine  mora što pre da se sprovede

Foto: Tanjug video

BEOGRAD - Ambasador Francuske u Srbiji Pjer Košar izjavio je da nema alternative normalizaciji odnosa Beograda i Prištine i da je to danas jasnije nego ikad.

On je to rekao za Politiku, na pitanje da li kriza na KiM preti da dovede do šire destabilizacije i kakav odgovor Pariz ima na to i dodao da je to neophodno jer je stanovništvo koje živi na KiM prezasićeno stalnim periodima kriza i tenzija.

"Normalizacija je neophodna i zato što uslovljava evropske integracije Srbije. Takođe, iz geopolitičkih razloga, mi ne možemo da dozvolimo da postoji novo krizno žarište u Evropi - zbog toga smo sa svojim nemačkim prijateljima preduzeli inicijaztivu koja je dobila podršku EU i zato u punoj meri podržavamo evropsko posredovanje i plan za deeslkalaciju koji je obema stranama uputio specijalni izaslanik Miroslav Lajčak", ističe Košar.

On je dodao da Francuska nažalost konstatuje da odluke koje su donete u Prištini ne idu u cilju deeskalacije i primene Ohridskog sporazuma i da su zato preduzeli korake kako na bilateralnom, tako i na evropskom planu koji su za posledice imali suspenziju određenih evropskih fondova i saradnje koja je postojala.

Na pitanje šta je prioritet Košar kaže da je imperativ da se što pre krene ka deeskalaciji i primeni Ohridskog sporazuma i da to podrazumeva i organizovanje prevremenih lokalnih izbora za učešće Srba i da odmah počnu razgovori o uspostavljanju Zajednice srpskih opština sa srpskom većinom.

"Podrazumeva se da se na svim stranama napravi razuman izbor i da se sve strane uzdrže od gestova koji bi mogli da doprinesu pojačavanju tenzija", rekao je Košar.

Deeskalacija mora da se sprovede što pre, rekao je Košar odgovarajući na pitanje da li će restriktivne mere prema Prištini dati rezultate da bi se plan za deeskalaciju ostvario, te da je cilj tih mera na evropskom i bilateralnom planu da se prištinskim vlastima stavi do znanja da je u njihovom interesu da do deeskalacije dođe.

"Nadamo se, pogotovo zato što se radi o jedinstvenoj poruci, Evropske unije i Sjedinjenih Američkih Država, da će se to desiti što pre. To je takođe poruka koja se upućuje iz svih zemalja regiona", rekao je Košar.

Kada se radi o evrointegracijama Srbije, Košar ističe da je premijerka Ana Brnabić veoma jasno u poseti Briselu ponovila da je Srbija ulinila izbor u korist evropske budućnosti i da pozdravljaju napore koje je Srbije preduzela - kao što su oni u vezi sa migratornim tokovima i viznom politikom, i sve u vezi sa regulativama EU u oblasti životne sredine i energetske tranzicije.

"Postoje tri domena u kojima treba više da se radi - reforme u oblasti vladavine prava, slobode medija i uopšte pluralizma. Zatim, normalizacija odnosa sa Kosovom i treće pitanje je u vezi sa usaglašavanjem sa spoljnom politikom EU i to je nešto što nije novo već postoji od samog početka pregovora za pristupanje. Mi znamo da je Srbija osudila agresiju Rusije na Ukrajinu i pozdravljamo tu odluku, ali treba da znamo da je Srbija u potpunosti uz Evropsku uniju u tom stavu", rekao je Košar.

Košar je ocenio da postoji prilika da Srbija pristupi EU i da je neophodno da ona pošalje jasan signal da želi da pristupi te da ako se ti uslovi steknu sami pregovori mogu da se realizuju veoma brzo.

"Svakako, Evropska unija ne može da fiksira datum pristupanja određene zemlje, ali to ne sprečava vlasti u Srbiji da odrede neku godinu ili datum pridruženja kao svoj cilj i da idu odlučno ka njegovom ostvarenju. U tom slučaju, uveren sam da bi i sama Evropska unija i zemlje članice učinile sve kako bi pomogle da se taj cilj i ostvari", ocenio je Košar.

Na pitanje o investicijama, Košar kaže da se u Srbiji otvaraju mnoge mogućnosti u oblastima za koje su zainteresovane francuske kompanije, kao što su sektor otpadnih voda ili energetski sektor, ali i oblast inovacija i digitalnih tehnologija.

"Postoji ponovno angažovanje i interesovanje Francuske za region i Srbiju, koja traje više godina. Francuska je angažovana da pomogne u oblasti evropskih integracija i evropske perspektive Srbije, čemu želimo značajno da doprinesemo. Zato su tu i brojni projekti u vezi sa infrastrukturom, kao doprinos na putu Srbije ka EU. I u oblasti kulture naše dve zemlje uvek su odlično sarađivale - Francuska će biti i počasni gost Sajma knjiga u oktobru", rekao je Košar za Politiku.

Kao jedan od pokretača pojačanog prisustva Francuske u Srbiji Košar navodi kontakte zvaničnika, pre svega predsednika obe zemlje koji se, kako je rekao, odvijaju u međusobnom poverenju i razumevanju.

Na pitanje da li postoji istorijski uticaj Košar je odgovorio da je jedan od pokretača bilateralnih odnosa zajednička istorija Srbije i Francuske odnosno "bratstvo skovano u teškim trenucima" kroz koje su prolazile dve zemlje.

"Te se međusobne veze stalno razvijaju. Rekao bih pre svega da o Srbiji u Francuskoj treba više da se zna nego što je to slučaj danas. To se ostvaruje i preko ličnih kontakata, turizma, ali i razmene studenata. Takođe iako velike francuske grupacije i preduzeća poznaju Srbiju, treba da uložimo više napora da što više malih i srednjih preduzeća upozna vašu zemlju kako bi i oni investirali ovde", rekao je Košar.

Komentarišući kašnjenja na aerodromu "Nikola Tesla" u Beogradu, čije je upravljanje preuzela francuska kompanija "Vensi" Košar kaže da je "Vensi erport" privatni operater broj jedan u svetu u svojoj oblasti, sa 65 aerodroma kojima upravlja.

"Direktor cele grupacije 'Vensi erport' koji je bio u Beogradu povodom sastanka svih direktoa aerodroma u svetu kojim rukovodi ta kompanija, lično prati razvoj aerodroma 'Nikola Tesla'. Radovi na tom aerodromu treba da budu završeni krajem ove godine ali paralelno se odvijaju sa pojačanom frekvencijom putnika - to je izazov na koji nije lako odgovoriti. Takođe postoje i poteškoće sa upošljavanjem radne snage. Svakako radi se na tome da se svi ti problemi otklone i 'Vensi' je odlučan u tome. Treba imati u vidu i to da sadašnje poteškoće potiču i od stvari na koje Vensi nema uticaja kao što su neregularnosti u redu letenja na evropskom nivou - kašnjenja i otkazivanja", rekao je Košar.