21. jul 2023 12:45

Košar: Projekat razvoja lokalne infrastrukture pokazuje volju Francuske da se nastavi pristupanje Srbije EU

Izvor: TANJUG

podeli vest

Košar: Projekat razvoja lokalne infrastrukture pokazuje volju Francuske da se nastavi pristupanje Srbije EU

Foto: TANJUG/SAVA RADOVANOVIĆ

BEOGRAD - Ambasador Francuske u Srbiji Pjer Košar ocenio je danas da pokretanje projekta razvoja lokalne infrastrukture i institucionalnog jačanja lokalnih samouprava u Srbiji ilustruje dinamičnost saradnje Srbije i Francuske.

On je danas na Uvodnoj konferenicji proijekta razvoja lokalne infrastrukture i institucionalnog jačanja lokalnih samouprava u Srbiji (LIID) istakao da ovaj projekat pokazuje volju Francuske da se nastavi pristupanje Srbije Evropskoj uniji, da se podrži ekonomski rast i da se poveća kvalitet života u Srbiji.

"Kroz Francusku agenciju za razvoj AFD i u saradnji sa Svetskom bankom, Francuska se obavezala na 265 miliona evra pomoći lokalnoj zajednici u Srbiji - u smislu razvoja i razvoja zelene agende, sa ciljem da se uspostavi trajna pokretljivost u opštinama. Bavićemo se mrežama transporta na lokalu i time doprinosimo boljoj povezanosti u Srbiji", rekao je Košar.

Kako je naveo, ovo je najveća investicija AFD u Srbiji.

On je rekao da je prošle godine Srbija bila najveći partner u smislu finansijskih sredstava koja su angažovana, a saradnja se odvija uz punu podršku vlasti Francuske.

Košar je naveo i da je ova inicijativa deo francuskog globalnog rada na podršci zelenoj agendi i održivog razvoja u svetu i Srbiji. Kako je najavio, AFD će nastaviti sa investicijama i zahvalio se vlastima u Srbiji na odlučnosti da se ova agenda sprovede.