11. septembar 2023 11:13

Milan Pašić: Razvijanje zdravih stilova života jedan od osnovnih ciljeva obrazovanja

Izvor: TANJUG

podeli vest

Milan Pašić: Razvijanje zdravih stilova života jedan od osnovnih ciljeva obrazovanja

Foto: Tanjug video

BEOGRAD - Pomoćnik ministra za predškolsko obrazovanje i vaspitanje Milan Pašić danas je na obeležavanju početka programa "Zdrava hrana svakog dana" u OŠ "Braća Baruh" u Beogradu rekao da je razvijanje zdravih stilova života i praktikovanje fizičkih aktivnost jedan od osnovnih ciljeva obrazovanja i vaspitanja. 

"Promocija i eukacija o fizičkoj aktivnosti jeste jedan od prioriteta Ministarstva prosvete. Pored edukativnih sadržaja koji se rade prema nastavnim planovima i programima, takođe projekti kao što je 'Zdrava hrana svakog dana', koji se rade na nacionalnom i lokalnom nivou, doprinose proširenju svesti i edukaciji", istakao je Pašić.

Projekat "Zdrava hrana svakog dana" organizuje kompanija "Delez Srbija" zajedno sa Ministarstvom prosvete sa ciljem da se deci pruže zdrave osnovna znanja o zdravoj ishrani, a Pašić je naglasio da je bitno i učešće roditelja kako bi deca stekla zdrave navike. 

"Ovde su nam bitni i roditelji pored same dece. Znate da većina stvari dolazi iz kuće, a mi ćemo gledati da pored zdrave ishrane vršimo promociju fizičke aktivnosti i sporta kod najmlađih", ukazao je Pašić. 

Rukovodilac za odnose sa javnošću i korporativne komunikacije kompanije "Delez Srbija" Milaca Popović je navela da program "Zdrava hrana svakog dana" podrazumeva obilazak 100 osnovnih škola iz cele Srbije. 

"Kroz ovaj projekat edukujemo učenike četvrtog razreda i dajemo neke osnovne postulate o zdravijoj ishrani. Ovo je za 'Maxi' bio prirodan sled, jer se mi već dugo bavimo temom zdrave ishrane, promocije voće i povrća", objasnila je Popović. 

Popović je navela da je Ministarstvo prosvete pokazalo podršku i pomoglo kompaniji "Delez Srbija" da napravi nastavni plan tako da deca čuju o zdravoj ishrani na pravi način.

Direktor OŠ "Braća Baruh" Aleksandar Subotić, koji je i nastavnik fizičkog vaspitanja, rekao je da deca imaju loše navike u ishrani, kao i da su nedovoljno fizički aktivna. 

"To definitivno ostavlja tragove na psihofizički razvoj dece, kao i na to da imamo povećani broj gojazne dece", istakao je Subotić. 
Dodao je da se nada da će program "Zdrava hrana svakog dana" doprineti deci da stvore zdrave navike i pomoći da izrastu u zdrave ljude. 

Programom "Zdrava hrana svakog dana" je predviđeno da 12.000 učenika u 100 škola širom Srbije kroz interaktivna predavanja steknu osnovna zanja o važnosti pravilne i izbalansirane ishrane. 

Projekat će trajati do marta 2024. godine i težiće promociji kvalitetnih i nutritivno izbalansiranih navika u ishrani među đacima, naglašavajući važnost unosa voća, povrća, tečnosti, kao i redovne fizičke aktivnosti. 

Svaki učenik će po završetku predavanja dobiti edukativnu slagalicu i "Maxi Mini kuvar" sa receptima prilagođenim njihovom uzrastu, čime se podstiče aktivno učešće u pripremi zdravijih obroka.