25. septembar 2023 15:51

Ambasadorka Norveške: Zainteresovani smo za produbljivanje saradnje sa Srbijom

Izvor: TANJUG

podeli vest

Ambasadorka Norveške: Zainteresovani smo za produbljivanje saradnje sa Srbijom

Foto: MINISTARSTVO ODBRANE/NIKOLA NEDELJKOVIĆ

BEOGRAD - Ministarka nauke, tehnološkog razvoja i inovacija Jelena Begović sastala se danas u Vladi Srbije sa novoimenovanom ambasadorkom Kraljevine Norveške u Beogradu Kristin Melsom, koja je istakla da je Norveška zainteresovana za produbljivanje saradnje sa Srbijom.

Begović je ambasadorku upoznala sa trenutnim stanjem inovacionog ekosistema i predstavila rad Fonda za nauku, Inovacionog fonda i naučno-tehnoloških parkova i inovacionih centara u Srbiji, saopštilo je Ministarstvo nauke, tehnološkog razvoja i inovacija.

“Naš fokus je na biotehnologiji i veštačkoj inteligenciji”, istakla je Begović i navela da je projekat izgradnje BIO4 Kampusa najveća pojedinačna investicija u nauku u čitavom regionu.

Begović je navela da su infrastruktura i plate od krucijalnog značaja za naučnike.

“Zbog toga je bitno raditi na tome da se našim naučnicima obezbedi ono što im je potrebno. Zato gradimo BIO4 i zato postoji Biosens institut, jedini evropski centar izvrsnosti izvan Evropske unije”, rekla je ona.

Begović smatra da će ovi projekti uticati na to da se deo naših naučnika koji sada rade u inostranstvu vrati i da rade na onome na čemu žele, u uslovima koji su za to odgovarajući i podsticajni.

“Vidimo BIO4 Kampus kao mesto gde će dolaziti ljudi iz čitavog sveta, a imaćemo i smeštajne kapacitete za gostujuće profesore, predavače i istraživače koji će sarađivati sa budućim stanovnicima BIO4 Kampusa”, rekla je Begović.

Ambasadorka Melsom otvorila je i pitanje na koji način bi se saradnja sa Norveškom mogla poboljšati, a ministarka Begović joj je predočila podsticajne mere koje je Vlada Srbije donela kako bi privukla otvaranje centara za istraživanje i razvoj inostranih kompanija u Srbiji.