14. oktobar 2023 09:39

Prema istraživanju, SNS je ubedljivo najpopularnija i najača stranka u Srbiji

Izvor: TANJUG

podeli vest

Prema istraživanju, SNS je ubedljivo najpopularnija i najača stranka u Srbiji

Foto: TANJUG/SAVA RADOVANOVIĆ

BEOGRAD - Srpska napredna stranka (SNS) je ubedljivo najpopularnija, odnosno najača je stranka na srpskoj političkoj sceni i trenutno ima podršku 44,5 odsto glasača, pokazalo je istraživanje agencije "Faktor plus", rađeno u periodu od 5. do 11. oktobra.

Daleko iza SNS je koalicija krajnje desnice, zatim Socijalistička partija Srbije (SPS) i Stranka slobode i pravde (S SP) Dragana Đilasa, piše Blic.

Prema istraživanju agencije Faktor plus, na drugom mestu popularnosti je koalicija desničarskih Zavetnika i Dveri sa 11 odsto podrške glasača, a na trećem mestu su socijalisti Ivice Dačića (SPS) sa 10,8 odsto podrške.

Slede Stranka slobode i pravde (S SP) sa 8,1 odsto podrške glasača, Narodni pokret Srbije Miroslava Aleksića sa 5,9 odsto, dok koalicija NADA (Novi DS S - POKS, Miloš Jovanović) ima podršku četiri odsto birača.

Prema ovom istraživamnju, ispod cenzusa bi ostali pokret Ne davimo Beograd ( 2,4 odsto), Ekološki ustanak, Čuta (2,3 odsto) Srce, Zdravko Ponoš (dva odsto), Narodna stranka (1,7 odsto), Demokratska stranka (1,5 odsto), SRS (1,5 odsto), Zajedno za Srbiju (1,2 odsto), PSG (1,1 odsto), SDS Boris Tadić (jedan odsto) i Evropski put, Rade Basta (jedan odsto).

Na pitanje "da li biste izašli na parlamentarne izbore kada bi se održali u nedelju", 40 odsto ispitanika je odgovorilo potvrdno, 35 odsto je reklo ne, a 25 odsto da ne zna, i to su kako je kazao izvršni direktor agencije "Faktor plus" Vladimir Pejić, uobičajni odgovori za ovaj period izbornog ciklusa.

On je naveo i da turbulentne situacije u prethodnom periodu, od masakra u Ribnikaru i Mladenovcu, preko pokretanja i gašenja protesta do slučaja Banjska, nisu značajno uticali da neko drastično izgubi podršku ili profitira.

"Dosta tumbanja je bilo. Poslednji slučaj Banjske nije značajno uticao na rejting vlasti. Naprednjaci su i dalje ubedljivi, ali već godinama rejting crpe iz snage Aleksandra Vučića. Opozicija je glasnija nego ranije, ali još nisu uspeli da se organizuju kao jedna grupacija. Građanska opozicija u zbiru ima 25 odsto, S SP i Narodni pokret Srbije u zbiru imaju više nego što je na prethodnim izborima osvojila cela kolona u kojoj su učestvovali", kazao je Pejić za Blic.

Prema njegovim rečima, pojedinačno, građanske stranke slabo stoje, ali ukrupnjavanjem bi mogle da naprave pomak, dok su ekološke stranke uglavnom prepoznatljive po svojim liderima i zajedničkim delovanjem bi mogle da budu takođe respektabilne.

On ističe i da je prva ozvaničena koalicija ona između Zavetnika i Dveri, te da se očekuju i druga ukrupnjavanja u nedeljama pred nama.

Istraživanje agencije " Faktor plus" je rađeno od 5. do 11. oktobra na uzroku od 1.200 ispitanika u Srbiji bez Kosova i Metohije.