26. oktobar 2023 13:16

Jelena Begović: Predstavnicima matičnih naučnih odbora iznet predlog reforme sistema plata

Izvor: TANJUG

podeli vest

Jelena Begović: Predstavnicima matičnih naučnih odbora iznet predlog reforme sistema plata

Foto: TANJUG/STRAHINJA AĆIMOVIĆ

BEOGRAD - Tim Ministarstva nauke, tehnološkog razvoja i inovacija Vlade Srbije pod vođstvom ministarke Jelene Begović predstavio je rezultate dosadašnjeg rada na predlogu reforme sistema plata u nauci predstavnicima matičnih naučnih odbora, koja ima za cilj da reši dugogodišnje izazove u vezi sa pravičnim i motivišućim naknadama za rad naučnika i istraživača.

„Ulazimo u dvanaestu godinu dosta neuređenog sistema plata naučnika u naučno-istraživačkim organizacijama. Takođe, kada sam izbrojala i kad sam ušla u detalje na fakultetima i institutima, mislim da sam došla do 39 različitih plata u okviru naučne zajednice", istakla je Begović.

Podsetivši da je bilo dosta pokušaja da se to reši, ona je rekla da su iskoristili priliku sa institutima i fakultetima svih univerziteta u Srbiji da dođu do jednog modela za koji misli da dobro rešava problem istraživača.

"Što se tiče fakulteta, dogovorili smo se da rešenje implementiramo fazno zato što je problem potpuno druge prirode. Pričali smo i sa sindikatima, dogovorili smo se za jedno rešenje koje će da bude primenjeno za određen period vremena na zadovoljstvo svih“, rekla je ministarka Begović.

"Da je problem plata bio lak, verovatno bismo ga rešili mnogo ranije poštujući principe koji su bili zahtev istraživača i sindikata, ali zaista nije bilo lako naći model koji će da odgovara svima i na ovom koji vam predstavljamo smo radili šest meseci, a usput isprobali gotovo 60 različitih modela“, dodala je Begović.

Kako navodi Ministarstvo nauke u saopštenju, izloženi predlog reforme sistema isplate naknada za rad naučnika i istraživača temelji se na pet osnovnih polaznih principa koje treba uvažiti. Prvi je princip jedna plata po naučnom zvanju, drugi princip povećanja najnižih plata, treći da neće dolaziti do smanjenja plata, četvrti je postojanje finansijske motivacije za napredovanje u zvanjima, a peti je nagrađivanje najboljih.

"Ovaj predlog reforme sistema plata naučnika otvorio je konstruktivnu diskusiju o potencijalnim problemima u implementaciji ovakvog modela, a sugestije koje su od strane prisutnih istraživača iznete timu Ministarstva nauke, tehnološkog razvoja i inovacija poslužiće daljem unapređivanju predstavljenog modela", navedeno je u saopštenju.

Ova reforma predstavlja značajan korak napred ka unapređenju srpske naučne zajednice i stvaranju pravednog okvira za sve njene članove, saopštilo je Ministarstvo.