31. oktobar 2023 13:57

Veran Matić o konkursu Srpskog filantropskog foruma: Želimo da decu zarazimo dobrotom

Izvor: TANJUG

podeli vest

Veran Matić o konkursu Srpskog filantropskog foruma: Želimo da decu zarazimo dobrotom

Foto: Tanjug video

BEOGRAD- Srpski filantropski forum pokrenuo je konkurs za podršku organizacijama civilnog društva u prikupljanju sredstava za inicijative koje će podstaći unapređenje kvaliteta obrazovanja i promociju aktivizma, solidarnosti i filantropije, a izvršni direktor Društva Veran Matić poručio je danas da je jedan od ciljeva ove akcije da poboljša saradnju zajednice i škola.

Matić je na konferenciji poručio da Forum želi da utiče na organizacije civilnog društva da sa školama i učenicima na lokalnom nivou organizuju različite aktivnosti koje se mogu nazvati širenjem empatije, drugarstva i dobročinstva.

"Jedan od ciljeva ove akcije je da poboljša saradnju zajednice i škola. Do sada smo imali zatvorene sisteme i jako malo međusektorske saradnje koja se svodila na formu", rekao je Matić.

Takođe, Matić navodi da je plan da se u akcije uključi privredni sektor i lokalne samouprave.

"Oni mogu da pomognu kroz donacije ili na neki drugi način, kroz robu ili podršku organizaciji projekata", rekao je Matić i dodao da želi da decu "zarazi" dobrotom.

Prisutnima na konferenciji se obratila i majka Andrije Čikića, dečaka ubijenog u OŠ “Vladislav Ribnikar” Suzana Stanković Čikić koja je poručila da o dobroti nije dovoljno samo govoriti.

"Potrebno je da se ona čini. Moderno vreme nosi neke nove vrednosti, ali to ne znači da ne treba da negujemo i one iskonske poput empatije i humanosti. Mi roditelji stradale dece iz Ribnikara i Malog Orašja izgubili smo ono najvrednije, ali to ne znači da treba da prestanemo da činimo dobro, da životi naše dece ne budu uzalud ugašeni.", poručila je majka stradalog dečaka.
Ona je dodala da ono što su mlada deca ostavila iza sebe treba iskoristiti kao pokretač nečeg dobrog.

"Motivaciju mladima da čine dobro, razvijaju sebe, ostvare svoje snove. Moj sin se nije plašio da sanja velike snove, nažalost nije imao priliku da ih ostvari", rekla je Čikić i podsetila na nagrade za mlade koje nose ime po njenom sinu. 

Ona je naglasila da su i sva druga stradala deca po nečemu  bila posebna i da bi volela da njihova interesovanja budu promovisana na neki način.

"Da oni budu heroji budućim generacijama. Važno je da ne dozvolimo sebi da promovišemo antiheroje, jer će nam se to jako loše vratiti", poručila je Čikić.

Urednica kulturnog programa Gradske narodne biblioteke “Žarko Zrenjanin” iz Zrenjanina i dobitnica priznanja "Svedočanstvo o dobroti" Jelena Đorđević Perc istakla je da je ona prvi znak sve većih problema sa kojima se suočavaju mladi primetila nakon pandemije.

"Tada su se biblioteci po prvi put obratili tinejdžeri koji su tražili knjige za samopomoć. To smo shvatili kao alarm i znak da moramo da se aktivnije i žustrije uključimo i da ih pažljivije slušamo", rekla je Đorđević Perc.

Ona je dodala da je srećna okolnost to što je zrenjaninska biblioteka sačinjena od pojedinaca koji su saglasni u jednom - da ustanove kulture moraju biti svetionici i da moramo napraviti korak više, biti tu za svoju zajednicu", navela je ona.

Srpski filantropski forum ovaj konkurs sprovodi u okviru Nacionalnog dana davanja koji je pokrenut 2018. godine. 

Na konkurs se mogu prijaviti organizacije civilnog društva, zajedno sa partnerskim osnovnim ili srednjim školama, sa kojima će zajedno raditi na realizaciji aktivnosti koje neguju i promovišu aktivizam, empatiju i solidarnost, dobročinstvo i okupljaju građane i biznis zajednicu oko unapređenja uslova za obrazovanje dece i mladih.

Konkurs će trajati do 20. novembra, a rezultati će biti poznati najkasnije 30. novembra.

Predloženi projekti biće realizovani od prvog decembra do prvog maja 2024. godine, nakon čega organizacije podnose izveštaj o njihovoj realizaciji kancelariji Srpskog filantropskog foruma.