22. novembar 2023 14:18

Postavljeni novi ambasadori Srbije u Brazilu, Venecueli, Švedskoj i Libiji

Izvor: TANJUG

podeli vest

Postavljeni novi ambasadori Srbije u Brazilu, Venecueli, Švedskoj i Libiji

Foto: Shutterstock.com/rarrarorro, ilustracija

BEOGRAD - Procedura postavljenja četvoro novih ambasadora Srbije okončana je objavljivanjem ukaza predsednika Aleksandra Vučića, saopšteno je iz Ministarstva spoljnih poslova koje navodi da je reč je o diplomatama sa višegodišnjim radnim stažom u tom ministarstvu.

Na dužnost izvanrednog i opunomoćenog ambasadora Republike Srbije u Federativnoj Republici Brazil postavljen je Aleksandar Ristić.

Na dužnost ambasadora u Bolivarskoj Republici Venecueli postavljena je Katarina Andrić, u Kraljevini Švedskoj Jelena Čukić Matić, a za ambasadora u Libiji Dragan Todorović.

Prema zvaničnim podacima iz biografije koju je objavilo Ministarstvo spoljnih poslova, Jelena Čukić Matić je u ovom Ministarstvu zaposlena od 1996. godine, diplomirala je na Pravnom fakultetu Univerziteta u Beogradu i položila pravosudni ispit. Službovala je u ambasadama Srbije u Londonu, Otavi, Vašingtonu i Bukureštu. 

U Ministarstvu je, između ostalog, bila angažovana u Kancelariji portparola, Odeljenju za Evropu, Odeljenju za Ameriku, Odeljenju za Ujedinjene nacije, a bila je i šef Kabineta ministra spoljnih poslova. 

Katarina Andrić, koja će obavljati funkciju ambasadorke Srbije u Venecueli, diplomirala je španski jezik i književnost na Filološkom fakultetu Univerziteta u Beogradu. U Ministarstvu spoljnih poslova radi od 1996. godine, a bila je, između ostalog, angažovana u Kabinetu predsednika SRJ i Timu za pregovore o statusu Kosova i Metohije. 

Od 2021. godine vrši funkciju šefa Odseka za ljudska prava i humanitarna pitanja. Službovala je u ambasadama Srbije u Tel Avivu, Limi, Buenos Airesu, Stalnoj misiji pri OEBS i drugim međunarodnim organizacijama u Beču i u Kabinetu Generalnog sekretara OEBS u Beču. 

Aleksandar Ristić je zaposlen u Ministarstvu spoljnih poslova od 2004. godine i u više navrata je bio angažovan u Odeljenju za Afriku i Bliski istok, u kojem od 2023. godine vrši funkciju načelnika.

Službovao je u ambasadama Srbije u Adis Abebi, Damasku, Bejrutu, a od 2019. do 2023. godine bio je ambasador Srbije u Etiopiji. Diplomirao je na Pravnom fakultetu Univerziteta u Beogradu, gde je završio i master studije. 

Dragan Todorović, koji je postavljen za srpskog ambasadora u Libiji, diplomirao je na Filološkom fakultetu Univerziteta u Beogradu, a doktorirao na Fakultetu političkih nauka Univerziteta u Beogradu.

Nakon angažmana u Drugoj upravi JNA (današnja Vojnoobaveštajna agencija), počeo je da radi u Ministarstvu spoljnih poslova 1998. godine. U dva navrata je službovao u Ambasadi Srbije u Tripoliju, kao i u ambasadama u Damasku i Rijadu. Od 2017. do 2023. godine bio je ambasador Srbije u Iranu. 

U Ministarstvu spoljnih poslova je radio u odeljenjima za Afriku i Bliski istok, Ujedinjene nacije i Evropu. Autor je monografije i više radova u naučnim časopisima. Govori arapski, persijski, engleski i francuski jezik.

Takođe donet je ukaz o opozivu Danila Pantovića sa dužnosti izvanrednog i opunomoćenog ambasadora Srbije u Venecueli, na nerezidencijalnoj osnovi, sa sedištem u Havani.