12. decembar 2023 20:57

Usvojeni zaključci za Prištinu: Izbori na severu da budu što pre, formirati ZSO

Izvor: TANJUG

podeli vest

Usvojeni zaključci za Prištinu: Izbori na severu da budu što pre, formirati ZSO

Foto: Shutterstock.com/fredex, ilustracija

BRISEL - U zaključcima Saveta za opšte poslove EU, koji su odobreni danas, a koji se odnose na Prištinu, navodi se

da bi novi izbori na severu KiM trebalo da budu održani što je pre moguće i da bi na njima trebalo da aktivno učestvuju Srbi na KiM, bez ikakvih preduslova.

Takođe navodi se da će Savet tražiti od specijalnog izaslanika EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslava Lajčaka da ažurira dnevni red naredne kosovske Specijalne grupe za normalizaciju kako bi se odrazile obaveze Prištine koje proizilaze iz Sporazuma i njegovog Aneksa za implementaciju.

Kao i u delu zaključaka koji se odnose na Srbiju, u zaključcima u vezi sa Prištinom pozdravlja se postizanje sporazuma o putu ka normalizaciji odnosa i njegovog implementacionog aneksa, ali se izražava žaljenje zbog nedostatka sprovođenja ovih dogovora, kao i drugih neizvršenih obaveza koje proizilaze iz dijaloga.

Beograd i Priština se pozivaju da bez odlaganja i preduslova, u potpunosti ispoštuju i primene ove obaveze, što uključuje formiranje Zajednice srpskih opština

Izražava se zabrinutost zbog situacije na severu KiM i ukazuje na porast napetosti usled "nekoliko jednostranih poteza" Beograda i Prištine i "kolektive ostavke" Srba iz kosovskih institucija i njihovog bojkota lokalnih izbora u aprilu na severu KiM.

Pozivaju se Srbi na KiM trebalo da se vrate u prištinske instutucije i navodi da bi taj povratak trebalo da olakša Priština, a ohrabri Srbija.

Podseća se da je EU uvela reverzibilne mere Prištini zbog, kako se navodi, nedostatka odlične akcije za deeskalaciju tenzija na severu KiM i iskazuje spremnost za ukidanje mera u slučaju daljeg napretka u ispunjenju postojećih zahteva.

Navodi se da nema opravdanja za nasilje i snažno osuđuje "nasilni napad" na kosovsku policiju 24. septembra, ali se ocenjuje da je primećena poboljšanja saradnja kosovske policije sa Euleksom u vezi sa ovim napadom.

Pozdravlja se pojačano prisustvo Kfora i, kao i u zaključcima o Srbiji, upozorava na posledice u slučaju da ne dođe do desskalacije napetosti i na spremnost EU da uvede dodatne mere Beogradu i Prištini, ukoliko to bude potrebno.

Navodi se i da se Savet raduje stupanju na snagu 1. januara vizne liberalizacije za tzv. Kosovo.

Sacet za opšte poslove danas je odobrio zaključke o proširenju za šest partnera sa Zapadnog Balkana, Tursku i, po prvi put, za Ukrajinu, Moldaviju i Gruziju.