24. decembar 2023 23:21

Vučić posle hitne sednice Saveta za nacionalnu bezbednost: Uhapšeno više od 35 siledžija

Izvor: TANJUG

podeli vest

Vučić posle hitne sednice Saveta za nacionalnu bezbednost: Uhapšeno više od 35 siledžija

Foto: AP Photo/Darko Vojinovic

BEOGRAD - Predsednik Aleksandar Vučić izjavio je da je održana sednica Saveta za nacionalnu bezbednost, jer je večeras pokušano nasilno zauzimanje institucija države Srbije i naveo da je uhapšeno više od 35 osoba.

Vučić je rekao za Pink da je do sada uhapšeno više od 35 siledžija i da se nastavlja hapšenje širom grada.

"Analizirali smo sve što se događalo večeras i zahvalio sam pripadnicima kako policijske brigade, tako žandarmerije, svim pripadnicima policije, koji su težak teret podneli večeras, sagledali sve informacije i sa predstavnicima Bezbednosne informativne agencije", rekao je Vučić.

Poručio je da niko nema pravo da nanosi teške telesne povrede našim policajcima.

"Oni su roditelji, oni su deca, nečija. Imamo za sada dvojicu teško povređenih policajaca. Jednom je jedva zaustavljeno krvarenje. Imamo više lakše ili još sa nejasno utvrđenim stepenom povreda povređenih policajaca. Njih su gađali kockama kojima bukvalno sa lakoćom možete da ubijete čoveka, o staklu koje je padalo preko vizira na lice, na ruke, na noge da i ne govorim", rekao je Vučić.

Naglasio je da je u svakom slučaju taj akt bio pripreman.

"Naše bezbednosne agencije, informativne službe su u potpunosti to predvidele, obaveštavali smo javnost. Svi su se pravili naivni kao da ne znaju o čemu je reč. Večeras je pokušano nasilno zauzimanje institucije države Srbije. Videćemo kako i na koji način će to kvalifikovati. Ali do sada u ovom trenutku je uhapšeno više od 35 siledžija. Nastavlja se hapšenje širom grada, nasilnika i silovatelja i ta akcija neće stati", rekao je Vučić.

Poručio je da će biti uhapšeni, kao i da se za neka lica u ovom trenutku utvrđuje identitet.

"Sva lica će tokom noći i jutra biti uhapšena. Gde god se skrivali, neće moći da se sakriju. Zato što državu Srbiju nećete moći da uništite. Kao što nećete moći da uništite demokratiju u ovoj zemlji i nećete moći da uništite izbornu volju naroda. Izborna volja naroda je svetinja. Pokušali ste da pokradete izbornu volju. Da bez ikakvog dokaza nekoga optužite da nije pobedio, iako dobro znate da jeste, iako ste to znali i ranije pa ste to pripremali", rekao je Vučić.

"Sada da pitamo i predstavnike ODIHR-a, koji su to čuli od njih, koji su im rekli tri dana pre izbora da neće priznati izborne rezultate jer su znali kakvi će biti izborni rezultati. Zašto su o tome ćutali. Pitaćemo i ljude iz OEBS-a jesu li to znali i zašto su o tome ćutali. Pitaćemo mnoge strance, zašto su o tome ćutali. I zašto su se smejali kada smo im predočili da je jedna strana služba nama nedvosmisleno rekla da se pripremaju nemiri i neredi u Srbiji. Mi se srećom nismo smejali. Sve smo ovo dobro znali, kao što ste videli i vrlo uzdržano, vrlo primereno i smireno smo reagovali", naveo je Vučić.

Kazao je da je na sednici Saveta za nacionalnu bezbednost bio i šef biroa za koordinaciju službi bezbednosti Ivica Dačić koji sutra u tri sata zakazao sednicu biroa.

"U svakom slučaju, ono što je za ljude važno da znaju, dakle, da je ovo bilo pripremano. Mi za to imamo čvrste dokaze i nećemo od toga da odustajemo. Država će da reaguje i uveren sam da će tužilaštvo i nadležni državni organi da reaguju baš u skladu sa zakonima i ustavom ove zemlje. Niko nema pravo da ruši našu kuću, niko nema pravo da uništava imovinu ove zemlje, imovinu naših građana, a još manje neko ima pravo da nanosi teške telesne povrede našim policajcima", poručio je Vučić.