1. januar 2024 18:37

Tomaš Suniog: Ključno je za Prištinu da se uspostavi ZSO

Izvor: TANJUG

podeli vest

Tomaš Suniog: Ključno je za Prištinu da se uspostavi ZSO

Foto: TANJUG/ZORAN ŽESTIĆ

PRIŠTINA - Ključno je za Prištinu da uspostavi Zajednicu srpskih opština (ZSO), uprkos tome što premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti insistira da neće primeniti taj mehanizam sve dok Srbija ne bude potpisala briselski i Ohridski sporazum, izjavio je danas ambasador EU u Prištini Tomaš Suniog.

On je za Albanijen post istakao da nacrt ZSO, koji je dostavljen Kurtiju, poštuje ustavni poredak tzv. Kosova i da će implementacija Ohridskog sporazuma biti sastavni deo evropskog puta za Beograd i Prištinu.

Naveo je da mu nije poznata nijedna odluka vlasti u Prištini u vezi sa prihvatanjem nacrta statuta ZSO, i podsetio da je specijalni izaslanik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak poručio da dostavljeni nacrt ZSO ''nije prekoračio crvene linije''.

''Nacrt poštuje sporazume iz 2013. i 2015. koji čine pravni osnov ZSO, plus relevantne međunarodne konvencije, kao što je Evropska povelja o lokalnoj samoupravi. Sporazum je, zajedno sa njegovim aneksom za implementaciju, postao pravno obavezujući pisanom izjavom visokog predstavnika (EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozepa) Borelja od 18. marta 2023. Dozvolite mi da dodam i da će implementacija Sporazuma biti sastavni deo evropskog puta Kosova i Srbije", rekao je Suniog.

Govoreći o sankcijama prema tzv. Kosovu, Suniog je rekao da je EU jasno navela svoja očekivanja kako bi se ove mere uklonile.

"Deeskalacija na severu Kosova, organizovanje vanrednih lokalnih izbora u četiri opštine na severu i konstruktivno angažovanje i spremnost da se, bez odlaganja ili preduslova, sprovedu obaveze preuzete u okviru Sporazuma o putu normalizacije i njegovog Aneksa za implementaciju, kao i drugih sporazuma postignutih u Dijalogu uz posredovanje EU. Ovo uključuje osnivanje ZSO", rekao je Suniog i dodao da su zemlje članice EU u septembru nagovestile da su spremne za ukidanje mera u slučaju da do napretka dođe.

Kada je reč o bezbednosnim problemima na severu KiM, Suniog tvrdi da institucije i države članice EU pomno prate javne debate i izjave o mogućim "napadima na Kosovo".

"Potpuno sam svestan da je događaj u Banjskoj podigao uzbunu s obzirom na to da je ova operacija bila bez presedana, a količina zaplenjene municije i oružja ogromna. Zaista, ovaj napad je skrenuo sve oči sa Kosova i povećao zabrinutost međunarodne zajednice za bezbednosnu situaciju na severu Kosova. Nakon napada, NATO je poslao pojačanje na Kosovo, a Euleks je pojačao svoje prisustvo na severu", rekao je Suniog, uz ocenu da ''svi naporno rade na tome da Kosovo bude bezbedno''.