4. januar 2024 13:14

Novinar Tanjuga: Nisu tačne tvrdnje kosovske policije da mi je dozvoljen ulazak na KiM

Izvor: TANJUG

podeli vest

Novinar Tanjuga: Nisu tačne tvrdnje kosovske policije da mi je dozvoljen ulazak na KiM

Foto: Tanjug/video

BEOGRAD - Novinar Tanjuga Anđelko Utješanović kome u sredu nije dozvoljeno da uđe na Kosovo i Metohiju (KiM) izjavio je za sajt Udruženja novinara Srbije da su netačne tvrdnje kosovske policije da mu je dozvoljen ulazak na KiM i da to dokazuju i odbijenica i imejl vlade u Prištini, upućen Srpskoj pravoslavnoj crkvi, u kome se navodi da mu je zabranjen ulazak na KiM.

On je naglasio da je delegacija sa kojom je krenuo na KiM, informaciju da mu nije dozvoljen ulazak dobila desetak minuta pred dolazak na administrativni prelaz Merdare.

"Desetak minuta pre nego što je trebalo da stignemo na Merdare, crkva je dobila imejl od Vlade u Prištini u kome se navodi da meni nije dozvoljen ulazak na Kosovo i Metohiju, a ta informacija došla je i do delegacije. Iako su mi preneli informaciju, hteo sam da odem do prelaza i probam da uđem", rekao je Utješanović za UNS.

Dodao je da su mu kada je stigao na prelaz dali odbijenicu u kojoj ne piše zbog čega mu je zabranjen ulazak na KiM.

"Kada su me vratili i tražili mi da izađem iz automobila, tražio sam da mi objasne zbog čega ne mogu da uđem. Pitali su me da li mi je potreban papir koji to potvrđuje. Rekao sam da mi daju da bih video koje je obrazloženje. On je otišao do kućice na administrativnom prelazu i doneo odbijenicu. U odbijenici nije navedeno zbog čega mi nije dozvoljen ulazak na KiM", rekao je on.

Zabranu ulaska vidi kao vid provokacije i pokušaj da se obeležavanje Božića u Pećkoj patrijaršiji spusti na niži medijski nivo.

"Hteli su da utišaju posetu patrijarha jer su znali da će to biti jedna od centralnih tema. Mi smo bili jedina medijska ekipa koja je bila deo delegacije, a oni su želeli da što manje informacija dođe do javnosti u centralnoj Srbiji. Da su mene pustili, slao bih informacije iz minuta u minut agenciji, a Tanjug bi te informacije distribuirao širom Srbije", rekao je Utješanović.

Istakao je da ne vidi logičan razlog za zabranu ulaska jer se nije uputio na KiM da izveštava o sukobu već o obeležavanju Božića.

"Za mene je bila velika čast da odem u Pećku patrijaršiju i izveštavam sa takvog događaja. Tamo nije bilo nikakvih tenzija ili konflikta. Išao sam da izveštavam o Božiću zajedno sa delegacijom Srpske pravoslavne crkve", dodao je.

Utješanović je naveo da je nebrojeno puta izveštavao sa Kosova i Metohije i da nikada nije bilo problema.

"Uglavnom sam izveštavao sa severa KiM, ali sam išao i u enklave. Nikada nije bilo problema. Nikada nikakav prekršaj nisam napravio nigde, ne samo na KiM. Najviše bih voleo da jave da je u pitanju bio nesporazum. Voleo bih da sada mogu da odem da se pridružim. Danas bih krenuo", dodao je on.